Comportament animal

Oriol Lapiedra, un apassionat de la natura a qui les oportunitats enxampen pencant

Oportunitat és una de les paraules que esquitxen constantment el discurs de l’investigador del CREAF Oriol Lapiedra: quan parla del seu primer treball de camp per estudiar la conservació d'un ocell amenaçat a Lleida (treballant al Departament de Fisiologia Animal de la Universitat de Barcelona), quan recorda el seu doctorat al CREAF amb l’investigador D

Comportament animal Harvard university Jonathan losos Oriol lapiedra @ca Paul kolbe Recerca

Les marmotes es comuniquen mitjançant dialectes

Un equip de recerca europeu ha estudiat quatre poblacions de marmotes alpines als Pirineus catalans i francesos i ha trobat que cadascuna emet crits d'alarma en un dialecte diferent. Les marmotes distingeixen el seu propi dialecte del de les marmotes forasteres i s'amaguen davant els crits de les desconegudes.

Animal Animal territorial Comportament Comportament animal Etologia Mamífer Marmota Marmota alpina Marmota marmota Pirineu Rosegador

La intel·ligència afavoreix l'aparició de noves espècies

El biòleg del CREAF Ferran Sayol va presentar recentment la seva tesi doctoral sobre la intel·ligència animal, en què va comparar la mida del cervell de més de 1900 espècies d'aus. Les espècies més intel·ligents també són les que evolucionen més ràpidament. L'ambient influeix molt en la mida cerebral: els animals que colonitzen les illes, per exemple, tendeixen a desenvolupar cervells més grans.

Canvi global Comportament animal Creaf @es @ca Ecologia evolutiva Evolució Ferran sayol @ca Intel·ligència animal Ocells

Per què eren tan grans els mamuts i altres megaherbívors?

Josep Peñuelas publica un Nature Ecology and Evolution que conclou que la mida d’aquests animals va ser la clau per la seva supervivència en un entorn fred, sec i extremadament poc productiu. Les dades s’han obtingut gràcies a uns models matemàtics innovadors que ara són capaços de predir l’evolució del paisatge tenint en compte l’efecte importantíssim dels herbívors. 

Comportament animal Dinàmica poblacions Geu Josep peñuelas

Els drons permeten estudiar el comportament de les aus

Un estudi publicat recentment pel CREAF, l’ICO, el CTFC i el CSIC aprofundeix en l’estudi de les gavines rialleres en el moment de nidificar. Els resultats s’han obtingut sense interferir en el comportament habitual d’aquesta espècie gràcies a la tecnologia dron.

Aus Comportament Comportament animal Csic Ctfc Dinàmica poblacions Drones @ca Drons Gavina riallera Ico Lluis brotons

Les abelles solitàries viuen tot d’aventures per fer-se el niu

Tallar fulles, recollir fang, imitar la cel·lofana. Les abelles competeixen de mil maneres per fer el millor niu i protegir-lo dels enemics. L’investigador del CREAF, Carlos Hernández-Castellano, ens introdueix en aquest món de peculiaritats.

Abella Abelles Abelles solitàries Bosc Carlos hernández-castellano @ca Comportament animal Flors Insectes Solitàries