Aus
Va haver-hi un temps en què no es creia que les orenetes migressin
Des de temps remots la humanitat ha celebrat el retorn de les orenetes. Llavors el ritme de la natura marcava el pas de les estacions, les grues que migraven marcaven el moment de la sembra i les orenetes indicaven que havia arribat la primavera.
Ser capaç d'innovar redueix el risc d’extinció dels ocells
Un estudi a Nature Ecology and Evolution revela que la capacitat d’inventar nous comportaments representa per als ocells un clar avantatge evolutiu per fer front a la destrucció dels seus hàbitats, però no sempre suposa cap garantia de supervivència.
Tenir un cervell gran o criar moltes vegades permet a les aus ser bones urbanites
Un estudi internacional dóna noves pistes sobre com preservar la biodiversitat d’ocells a les ciutats. L’estudi ha estat liderat per Ferran Sayol, investigador de la Universitat de Gothenburg (Suècia) i Daniel Sol, investigador del CSIC al CREAF.
Viure en una illa és una decisió intel·ligent
Les espècies d’ocells que viuen en illes han evolucionat cap a cervells més grans que els seus parents del continent. Les condicions insulars han afavorit la selecció d’aquesta característica un cop colonitzada la illa per permetre afrontar millor els canvis ambientals.
Una ploma pel barret, madame?
El vídeo de la CREAF Talk sobre innovació animal d'en Louis Lefebvre
L'investigador de la Universitat McGill, al Québec, i associat del CREAF va tornar al centre per parlar sobre la innovació animal des de diferents punts de vista, des de les implicacions ecològiques fins a les característiques fisiològiques que ho permeten.
Els drons permeten estudiar el comportament de les aus
Un estudi publicat recentment pel CREAF, l’ICO, el CTFC i el CSIC aprofundeix en l’estudi de les gavines rialleres en el moment de nidificar. Els resultats s’han obtingut sense interferir en el comportament habitual d’aquesta espècie gràcies a la tecnologia dron.
Les ciutats posen en perill milions d’anys d’història evolutiva del ocells
Un estudi liderat per l’investigador del CSIC al CREAF Daniel Sol revela que les ciutats preserven de mitjana 450 milions d’anys menys d’història evolutiva en comparació amb els ambients naturals. Els ocells capaços de sobreviure en ambients altament urbanitzats han evolucionat més recentment. L’arribada d’espècies exòtiques no compensa aquesta diversitat evolutiva tan baixa.
Els ocells que viuen en ambients canviants tenen el cervell més gran
Un cervell gran millora la capacitat d’ajustar el comportament a situacions noves mitjançant l’aprenentatge, la qual cosa facilita obtenir recursos en ambients que canvien constantment. Entendre aquesta capacitat ens pot ajudar a predir quines espècies d’ocells i altres animals seran més vulnerables al canvi global.