Exòtiques

L’EXOCAT presenta dos nous manuals per a la gestió de la fauna i flora invasora

En un món globalitzat l’arribada d’espècies exòtiques provinents de regions allunyades del seu hàbitat és cada cop més freqüent. El problema apareix quan aquestes espècies s’adapten al nou entorn, comencen a reproduir-se i esdevenen invasores. Per analitzar el risc que una planta o animal exòtic es converteixi en invasora i per valorar les actuacions que cal fer un cop ho és, la iniciativa EXOCAT ha publicat dos manuals específics. 

Exocat Exòtiques Fauna Invasions Invasores Plantes invasores

Neix InvaNET, la xarxa estatal d'investigació sobre espècies invasores

El CREAF i altres nou entitats de recerca conformen la nova ‘Red Temática sobre Invasiones Biológicas’ (InvaNET). Una xarxa coordinada per la Universitat de Girona que vol recopilar i posar a punt la informació que existeix a nivell estatal sobre les espècies exòtiques actuals i potencials per tal d’incidir en la seva prevenció i control.

Especies invasores Exoaqua Exocat Exòtiques Globalització @ca Invasió Invasores Joan pino

L’abella gegant de la resina arriba a Catalunya

Prové de l’est d’Àsia, fa una dècada que va arribar a Europa i s’ha detectat per primer cop a Catalunya aquest 2018. Es pot distingir fàcilment de la vespa asiàtica pels seus hàbits, tot i que són de mida semblant, i no suposa un perill per als humans.

Abella Abella gegant de la resina Carlos hernández-castellano @ca Constantí stefanescu Especies exòtiques Especies invasores Exòtiques Invasores Megachile sculpturalis Vespa asiàtica

El 10% de les espècies exòtiques catalogades són invasores

La base de dades del projecte EXOCAT, que coordina el CREAF per encàrrec de la Generalitat, té més de 1.100 espècies exòtiques registrades a Catalunya, 111 de les quals catalogades com invasores. Aquesta base de dades és una eina de referència per millorar les polítiques i les mesures de gestió de les invasions biològiques.

Aedes albopictus @ca Bases de dades Biodiversitat Catalunya @ca Departament de territori i sostenibilitat Especies exòtiques Especies invasores Exocat Exòtiques Generalitat @ca Invasions Invasores Joan pino Mosquit tigre Pugó groc Vespa asiàtica Vespa velutina @es @ca

Gestió de les plantes invasores a Espanya

Jara Andreu del CREAF, Montserrat Vilà del EBD-CSIC i Joan Pino del CREAF i la UAB, signen un article de difusió a la revista Investigación y Ciéncia que resumeix un estudi sobre gestió de plantes invasores a Espanya. Els resultats recomanen dedicar més recursos i esforços a la prevenció i detecció precoç de les invasions, així com al seguiment de les actuacions realitzades.

Biodiversitat Exòtiques Gestió Invasores