Invasions

L’EXOCAT presenta dos nous manuals per a la gestió de la fauna i flora invasora

En un món globalitzat l’arribada d’espècies exòtiques provinents de regions allunyades del seu hàbitat és cada cop més freqüent. El problema apareix quan aquestes espècies s’adapten al nou entorn, comencen a reproduir-se i esdevenen invasores. Per analitzar el risc que una planta o animal exòtic es converteixi en invasora i per valorar les actuacions que cal fer un cop ho és, la iniciativa EXOCAT ha publicat dos manuals específics. 

Exocat Exòtiques Fauna Invasions Invasores Plantes invasores

El 10% de les espècies exòtiques catalogades són invasores

La base de dades del projecte EXOCAT, que coordina el CREAF per encàrrec de la Generalitat, té més de 1.100 espècies exòtiques registrades a Catalunya, 111 de les quals catalogades com invasores. Aquesta base de dades és una eina de referència per millorar les polítiques i les mesures de gestió de les invasions biològiques.

Aedes albopictus @ca Bases de dades Biodiversitat Catalunya @ca Departament de territori i sostenibilitat Especies exòtiques Especies invasores Exocat Exòtiques Generalitat @ca Invasions Invasores Joan pino Mosquit tigre Pugó groc Vespa asiàtica Vespa velutina @es @ca

Mosquito Alert i la ciència ciutadana, claus per detectar el mosquit tigre a Aragó

La plataforma Mosquito Alert, coordinada des del CREAF i amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa, ha permès detectar l'arribada del mosquit tigre a Osca, gràcies a una fotografia enviada per un usuari l'estiu del 2015. Així, la ciència ciutada s'erigeix una vegada més com a sistema d'alerta anticipada eficaç.

Aedes albopictus @ca Aragó Ciència ciutadana Early warning system Invasions Mosquit tigre Mosquito alert Participació ciutadana Sistema d'alerta anticipada

Cantar més agut no garanteix l’èxit dels ocells a la ciutat

Un estudi internacional on ha participat el CREAF ha arribat a aquesta conclusió després d’observar els ocells urbanites d’una vintena de ciutats del món, entre elles Barcelona. Els investigadors han comparat prop de quatre-centes espècies i han analitzat on proliferen més, a l’àrea urbana o al seu hàbitat natural. En definitiva, les espècies que canten més agut se senten millora través dels sorolls greus de la ciutat.

Cant Ciutats Comportament animal Dani sol Flexiaus Invasions Ocells Survive_hirec

Atrevint-se a viure al límit

Al voltant del món, les espècies animals invasores estan empenyent els nadius, de vegades alterant per sempre els ecosistemes. Els pardals en són un bon exemple, després d'haver-se estès des d'Europa fins a les zones més poblades del món.  Daniel Sol ha col·laborat en un article de difusió per la revista Science que recull  els trets clau que  han donat a aquestes espècies invasores aquest èxit increïble.

Daniel sol Flexiaus Invasions Invasores Science Survive_hirec

Els còrvids, els coloms, les tórtores i els estornells són els ocells més preparats per a la vida a la ciutat

Un estudi liderat per investigadors del CREAF i del CSIC revela que la pèrdua de biodiversitat en ciutats no és el resultat de l'atzar sinó de la poca tolerància de la major part d'espècies a les alteracions que comporta la urbanització. Conèixer quins ocells estan menys preparats a la vida de ciutat és prioritari per avaluar els efectes d'un futur cada vegada més urbanitzat.

Comportament animal Daniel sol Flexiaus Invasions Ocells Survive_hirec

Atrapaeltigre.com involucra als ciutadans en la lluita contra el mosquit tigre

Involucra la ciutadania en l'estudi i seguiment del mosquit tigre mitjançant l'app Tigatrapp, desenvolupada pel CEAB-CSIC amb la col·laboració del CREAF, disponible per a dispositius Android i, en breu, també per a iOS. El mosquit tigre és una espècie invasora que habita principalment en zones urbanes, molesta per les seves picades i és vector de malalties.

Atrapa el tigre Ceab Csic Invasions Invasores Mosquito alert Participació ciutadana