Exocat
Catalunya guanya 631 espècies exòtiques en 10 anys, 21 d’elles invasores
A Catalunya hi ha 1678 espècies exòtiques identificades, el 40% són espècies que no formen poblacions estables, però ja coneixem 198 espècies (el 12% del total d’exòtiques) que han aconseguit establir-se i expandir-se de manera àmplia pel territori i reben la consideració d’espècies invasores.
L’EXOCAT presenta dos nous manuals per a la gestió de la fauna i flora invasora
En un món globalitzat l’arribada d’espècies exòtiques provinents de regions allunyades del seu hàbitat és cada cop més freqüent. El problema apareix quan aquestes espècies s’adapten al nou entorn, comencen a reproduir-se i esdevenen invasores. Per analitzar el risc que una planta o animal exòtic es converteixi en invasora i per valorar les actuacions que cal fer un cop ho és, la iniciativa EXOCAT ha publicat dos manuals específics.
Ja està disponible la nova guia sobre ciència ciutadana i natura
La Fundació Catalana de l'Esplai ha desenvolupat, gràcies a la coordinació del Servei d'Educació Ambiental del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Guia "Ciència ciutadana i natura: un repte per a l'educació i la sostenibilitat". Aquest document pretén abordar l'impacte educatiu que tenen els projectes de ciència ciutadana per descobrir i conèixer la natura que ens envolta i per motivar, empoderar i comprometre als més joves en la protecció de la biodiversitat.
L'eruga del boix és present a 183 municipis i 20 comarques de Catalunya
L’any 2020 va arribar a dues comarques més i 50 nous municipis i avança en direcció oest i sud de Catalunya. Joan Pino, director del CREAF és membre del grup de treball tècnic que lidera el Departament d'Agricultura.
Neix InvaNET, la xarxa estatal d'investigació sobre espècies invasores
El CREAF i altres nou entitats de recerca conformen la nova ‘Red Temática sobre Invasiones Biológicas’ (InvaNET). Una xarxa coordinada per la Universitat de Girona que vol recopilar i posar a punt la informació que existeix a nivell estatal sobre les espècies exòtiques actuals i potencials per tal d’incidir en la seva prevenció i control.
Resum de la jornada "Invasions biològiques: punt de trobada entre recerca i gestió"
El passat 21 de novembre va tenir lloc a Barcelona la XVI jornada conjunta entre el CREAF, la SCB i la ICHN. Aquesta edició va comptar amb persones expertes de l'àmbit de les invasions que ens van oferir una imatge global sobre aquesta temàtica.
L’EXOCAT busca registres d’un paràsit de la figuera de moro
Les taques blanques que hi ha sobre algunes penques de la figuera de moro, una planta invasora, corresponen a colònies d’un insecte també exòtic que ha seguit el cactus des d’Amèrica.