Especies invasores
Catalunya guanya 631 espècies exòtiques en 10 anys, 21 d’elles invasores
A Catalunya hi ha 1678 espècies exòtiques identificades, el 40% són espècies que no formen poblacions estables, però ja coneixem 198 espècies (el 12% del total d’exòtiques) que han aconseguit establir-se i expandir-se de manera àmplia pel territori i reben la consideració d’espècies invasores.
L'eruga del boix torna a l'acció
El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l'eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia'ns la foto!
L'eruga del boix és una de les primeres fases de vida de la papallona del boix (Cydalima perspectalis). Se la coneix amb aquest nom perquè s'alimenta de les fulles del boix massivament i ha causat preocupació entre la societat.
La intel·ligència artificial ja identifica el mosquit tigre de les fotos rebudes en l'app Mosquito Alert
L'algorisme de deep learning que s'ha entrenat amb més de 7.000 fotografies anònimes rebudes en l'app Mosquito Alert entre 2015 i 2019, és capaç d'identificar correctament el 96% de les fotografies de mosquit tigre.
Neix InvaNET, la xarxa estatal d'investigació sobre espècies invasores
El CREAF i altres nou entitats de recerca conformen la nova ‘Red Temática sobre Invasiones Biológicas’ (InvaNET). Una xarxa coordinada per la Universitat de Girona que vol recopilar i posar a punt la informació que existeix a nivell estatal sobre les espècies exòtiques actuals i potencials per tal d’incidir en la seva prevenció i control.
El CREAF participa a una nova COST ACTION per millorar el coneixement de les espècies exòtiques a través de la ciència ciutadana
Bernat Claramunt participa a la COST Action AlienCSI per abordar qüestions d'investigació multidisciplinària i desenvolupar i implementar estratègies de ciència ciutadana que ajudin a la ciència a entendre l'ecologia i la dinàmica de les espècies invasores.
La formigueta de foc arriba a la península Ibèrica
Provinent d’Amèrica del Sud, és una formiga extremadament petita, d’1 mm de llargada. S’ha detectat recentment a Marbella, però la seva expansió és probable, segons els experts. La picada, força molesta pels humans, s’ha vist que pot deixar cecs als animals quan els clava el fibló diminut a l’ull.