Catalunya @ca

Les pluges del 2020 ajuden a cicatritzar les ferides dels boscos catalans

El DeBosCat, la Xarxa de Seguiment de l’Estat dels Boscos de Catalunya, registra com a curades 10.395 hectàrees que s’han anat recuperant després de tres anys seguits de pluges. L’any 2020 només deixa 4 noves afectacions testimonials amb 49 hectàrees de bosc afectades per sequera.

Boscos Catalunya @ca Deboscat Gestió forestal Mireia banqué Salut forestal

Any de treva pels boscos de Catalunya

A les portes de la primavera, els experts i expertes del CREAF informen que els boscos de Catalunya aquest any podran recuperar-se de les sequeres acumulades d’altres temporades, així com dels efectes devastadors de la processionària. No és el cas del sotabosc: la papallona del boix segueix l'expansió deixant al seu pas només una rebrotada del 20%.

Alzinar Boix Boscos Catalunya @ca Eruga Forestal Papallona del boix Plaga Plaga forestal Primavera @ca Processionària Roureda Sequera

En Constantí Stefanescu participa en l'elaboració de la 'Guia de les papallones diürnes de Catalunya"

Recentment ha estat publicada una nova guia sobre les papallones diürnes que podem trobar al país. L'investigador Constantí Stefanescu n'és un dels tres autors d'aquest llibre publicat per Edicions Lynx.

guia papallones diurnes

Catalunya @ca Constantí stefanescu Geu Guia Lepidòpters Llibre Lynx Papallones Papallones diürnes

La sequera estival de 2016 afecta un 2,2% dels boscos catalans

Gairebé un 60% de les zones forestals afectades per la sequera corresponen a afectacions noves de l’any 2016. Prop del 75% dels boscos que s’han vist afectats es troben en zones on va ploure menys de la meitat del que és habitual. El Pallars Jussà, l’Anoia i l’Alta Ribagorça són les comarques més afectades. Per espècies, els roures i les alzines són els més perjudicats.

Agents rurals Alzina Alzinars Alzines Boscos Catalunya @ca Comarques Coníferes Deboscat Fagedes Faig Gestió forestal Informe Jordi martínez vilalta Jordi vayreda Mireia banqué Pins Planifolis Pluja Roure Roures Sequera

El 10% de les espècies exòtiques catalogades són invasores

La base de dades del projecte EXOCAT, que coordina el CREAF per encàrrec de la Generalitat, té més de 1.100 espècies exòtiques registrades a Catalunya, 111 de les quals catalogades com invasores. Aquesta base de dades és una eina de referència per millorar les polítiques i les mesures de gestió de les invasions biològiques.

Aedes albopictus @ca Bases de dades Biodiversitat Catalunya @ca Departament de territori i sostenibilitat Especies exòtiques Especies invasores Exocat Exòtiques Generalitat @ca Invasions Invasores Joan pino Mosquit tigre Pugó groc Vespa asiàtica Vespa velutina @es @ca