Ctfc
Caminar pel bosc redueix la concentració de cortisol, l'hormona de l'estrès
Un equip del CTFC encapçala la recerca, publicada a la revista Forests i desenvolupada conjuntament amb investigadors del CREAF, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Múrcia.
Cultivar cereals i lleguminoses de forma conjunta augmenta la producció agrícola i la captació neta de CO2
La primera avaluació dels fluxos de CO2 d’un sistema de farratger de gestió intensiva als Pirineus demostra que l’assimilació neta de CO2 és molt més alta en cultius mixtes que en els monocultius.
Les poblacions de fauna salvatge s'han reduït de mitjana un 25% en els darrers 18 anys
Catalunya viu un declivi progressiu i generalitzat de la seva biodiversitat, segons es desprèn de l’informe ‘Estat de la Natura a Catalunya 2020’, la primera avaluació de la biodiversitat basada en la millor evidència científica disponible.
La coincidència d’incendis amb pluges extremes multiplica el risc de perdre sòl forestal al Mediterrani
Les tones de sòl que es perden als boscos pot aumentar un 150% els anys que coincideixin grans incendis i pluges torrencials. L’equip d’investigadors i investigadores del CTFC i del CREAF proposen actuar ràpid després dels incendis, abans que arribin les pluges, i fer una gestió post-incendi adequada.
Comença un nou projecte que vol integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible
El projecte Life Biorgest ha començat a caminar de la mà del Consorci Forestal de Catalunya per millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis. Junt amb el CREAF i altres socis l’objectiu principal del projecte és el d’integrar pràctiques i mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual.
Els sòls agrícoles catalans contenen tant carboni com el que Catalunya emet en 4 anys
Dels 48 milions de tones de carboni orgànic, el conjunt dels sòls de conreus de secà n’acumulen el 54%. Però són els sòls d’arrossars i de pastures els que major concentració tenen.
Fomentar els marges entre cultius és vital per la supervivència dels pol·linitzadors
El nombre d’espècies i la abundància de pol·linitzadors és més gran en paisatges agrícoles amb camps petits que amb camps grans. L’estudi demostra que els pol·linitzadors utilitzen els marges entre camps com a autopistes per on viatjar i buscar refugi.
Els drons permeten estudiar el comportament de les aus
Un estudi publicat recentment pel CREAF, l’ICO, el CTFC i el CSIC aprofundeix en l’estudi de les gavines rialleres en el moment de nidificar. Els resultats s’han obtingut sense interferir en el comportament habitual d’aquesta espècie gràcies a la tecnologia dron.
El cultiu conjunt de quatre farratgeres afavoreix la supressió de males herbes
Els monocultius tenen molts més problemes per frenar el creixement de males herbes, el que perjudica la quantitat i la qualitat del farratge produït.