Covs
Troben compostos químics provinents del trànsit de Barcelona en el Parc Natural del Montseny
L'estudi que signen autors del CREAF i de l'IDAEA-CSIC, entre d'altres, adverteix que aquestes substàncies contaminants poden alterar les relacions climàtiques i ecològiques, fins i tot en zones protegides.
L’ozó afecta les plantes, els insectes i els microorganismes i és ja una amenaça per la biodiversitat mundial
Un estudi on ha participat en Josep Peñuelas del CREAF, i publicat a Science Advances, afirma que al 2100 la biodiversitat de la conca de la Mediterrània, el Japó o Àfrica equatorial estaran amenaçades per l'increment d'ozó a l'atmosfera.
Encara falta informació per constatar científicament que els boscos milloren la salut de les persones
Un estudi recent en el que han participat el CREAF, el CTFC i la UAB constata que gairebé el 20% dels estudis que s’han fet per relacionar la salut dels boscos i la de de les persones no són complets. Per exemple, no descriuen el tipus de bosc i les variables forestals utilitzades són molt heterogènies.
La Fundació Bancària "la Caixa", el CREAF i l'ICTA presenten l'estudi pioner 'Boscos sans per a una societat saludable'
Primera recerca en boscos mediterranis que analitzarà amb base científica el vincle entre els boscos i la salut de les persones.
Compostos Orgànics Volàtils, el llenguatge de les plantes
No només els humans tenim la capacitat de comunicar-nos. L’abella reina emet feromones per controlar les seves obreres i també les plantes es comuniquen mitjançant senyals químics que es difonen al seu entorn i les ajuden a interactuar entre elles i amb els éssers vius que les envolten, incloent-hi els microorganismes.
Què són els Compostos Orgànics Volàtils?
La fragància de les flors depèn dels fongs i bacteris que les recobreixen
Un nou estudi liderat per Josep Peñuelas, professor d’investigació del CREAF i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, ha comprovat que si eliminem el fongs i bacteris que viuen sobre les flors, la quantitat i composició del seu perfum varia totalment.
A què farà olor el futur?
Investigadors del CREAF, del CSIC i de l’ Institute of Agricultural and Environmental Sciences d’Estònia comproven que a mesura que puja la temperatura del planeta, les flors cada cop són més fragants. L'augment de temperatures, a més, provoca canvis en les composicions dels aromes florals que transformarien les olors dels nostres espais naturals. Aquest fet podria confondre als pol·linitzadors de les flors, especialment a aquells especialistes que basen les seves visites en preferències olfactives innates.
Els espais verds de Barcelona capturen 300 Tn de contaminants atmosfèrics i 19.000 Tn de CO2 a l’any
En termes econòmics, la captura de contaminants i de CO2 equival a 1,73 milions d’euros i 300.000 euros anuals, respectivament. Polítiques mediambientals que tinguin en compte la gestió de la infraestructura verda a escala metropolitana podrien tenir efectes importants en la millora de la qualitat de l’aire de la ciutat.
Els científics estudien el llenguatge químic de les plantes des del cel
Un estudi dut a terme per científics del CREAF i del CSIC ha demostrat que l'índex de reflectància PRI permet quantificar els gasos que emeten les plantes per comunicar-se o en situacions d'estrès.
Aquest índex es calcula mesurant la llum que la vegetació reflecteix amb l'ajuda de foto sensors en avions o mitjançant imatges satèl·lit.