Societat
Evolució i ecologia en una perspectiva constructivista
El filòsof grec Heràclit d’Èfes, que va viure entre el segle VI i el V a.C., va dir que totes les coses es transformen en foc i el foc en totes les coses. Si en lloc de foc hagués parlat d’energia, els físics actuals li haurien donat la raó. I, al cap i a la fi, el foc era per ell una manera de dir energia. El seu pensament es completava dient “...com les mercaderies en or i l’or en mercaderies”. En això les coses han canviat una mica.
Encara falta informació per constatar científicament que els boscos milloren la salut de les persones
Un estudi recent en el que han participat el CREAF, el CTFC i la UAB constata que gairebé el 20% dels estudis que s’han fet per relacionar la salut dels boscos i la de de les persones no són complets. Per exemple, no descriuen el tipus de bosc i les variables forestals utilitzades són molt heterogènies.
Ciència ciutadana i trampes intel·ligents contra el mosquit tigre
El projecte MosquitoAlertBCN ha estat una de les iniciatives d’investigació seleccionades pel Pla Barcelona Ciència. És un projecte liderat pel CREAF en el que hi participen la UPF i IRIDEON amb la col·laboració de l’ASPB. El Pla Barcelona Ciència compta amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i la fundació Bancària “la Caixa”.
El camí cap a una societat sostenible amb el medi
Actualment existeix la necessitat de crear sinergies entre el medi ambient, la societat i l'economia, dins d'un marc de desenvolupament sostenible. ALTER-Net publica un document on ho remarca com a prioritat i proposa camins a seguir.
El BeWater publica una guia sobre la gestió participativa de les conques hidrogràfiques
El manual, en el que han participat les investigadores del CREAF Anabel Sánchez i Annelies Broekman, resumeix les etapes del projecte BeWater i les lliçons apreses en la creació de plans d’adaptació conjunts entre científics i societat local.
Res no s’entén sense l’evolució...
Aquesta frase es repeteix molt sovint entre biòlegs, però ja seria hora que l’entenguessin també els qui no ho són. A la sessió inaugural del curs d’enguany a l’Institut d’Estudis Catalans, Jordi Casanova va explicar, a la llum dels coneixements actuals, que els humans som animals no només en la nostra biologia (fet del tot evident) sinó també en la nostra conducta: els estudis amb simis sobretot han posat de manifest l’existència en els nostres parents propers de sentiments com gelosia, enveja, sentit de la injustícia, revolta...