Conservació
En record d'Edward O. Wilson
Les investigadores predoctorals del CREAF Olga Boet, Angham Daiyoub i els investigadors Oriol Lapiedra i Daniel Sol recorden el gran llegat del biòleg i entomòleg Edward Osborne Wilson, font d'inspiració pel nostre àmbit d'estudi.
La BioMARató: la competició que apropa la biodiversitat de les costes catalanes a la ciutadania
Fotografiar el màxim d'éssers vius de la costa catalana, ja siguin ocells, plantes del passeig marítim o espècies subaquàtiques, és l'objectiu de la BioMARató, un dels majors esdeveniments de ciència ciutadana i observacions marines que se celebrarà a Catalunya entre finals de l’abril i principis del maig i al llarg de tot l'estiu 2021.
La xarxa actual d’àrees marines protegides no assegura el futur dels taurons i rajades del Mediterrani
Moltes espècies de taurons i rajades es troben en perill d’extinció en les aigües mediterrànies. Per aquest motiu, un estudi en el que ha participat la Laura Cardador del CREAF revisa el seu estat de conservació i recomana que s'ampliïn els espais protegits on viuen.
Avui comença tot!
Aquest 17 de juny de 2020 el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya amb un ampli consens polític. Finalment, 35 anys després de l’aprovació de la Llei d’Espais Naturals —encara vigent, malauradament, una legislació més que obsoleta i ineficaç—, 23 anys més tard del primer projecte de creació de l’Agència, i 15 després de l’Avantprojecte de Llei presentat pel Conseller Salvador Milà, l’Agència és avui una realitat.
La plataforma de coneixement Prismàtic publica la seva primera memòria anual
El document recull les fitxes publicades durant el 2019 per les diferents entitats de recerca que hi participen, que actualment ja són disset. També s'hi poden trobar altres dades sobre la plataforma, la jornada anual que organitza i bibliografia.
Protegir la natura és protegir la nostra salut
La conservació del medi natural té una relació molt directa i fonamental amb l'epidèmia actual de la COVID19 i amb el risc que aquesta situació sigui molt més freqüent en temps venidors. L'ecòleg Carles Castell ens desgrana el perquè.
Investigadors del CREAF i del CTFC reclamen una estratègia dinàmica per conservar la biodiversitat a Europa
La Unió Europea es va comprometre a frenar la pèrdua de biodiversitat per al 2020 mitjançant la seva Estratègia de Biodiversitat i a través d’altres acords internacionals. Tanmateix, a mesura que s'acosta el 2020, podem anar veient com els esforços de conservació no estan arribant a aquest objectiu.
Una aplicació que prediu a quina velocitat es mourà el clima a Amèrica del Nord
Enric Batllori ha participat en el desenvolupament d'una aplicació web que mostra com de ràpid i cap a on canviarà el clima en regions naturals protegides de Canadà, Estats Units i Mèxic. L'eina pot ajudar a la creació de nous plans de conservació o a redissenyar els de llocs on s’espera un canvi climàtic dràstic.
Per a què volem tants escarabats diferents?
L'evolució condueix cap a un nombre cada vegada major d'espècies, i això ens complica molt saber quantes habiten la Terra. Cal destinar esforços a conservar-les o amb unes poques ja en tindríem prou?
Per a Jordi i Olga.