Formigues

Un any després del foc de l'Alt Empordà

Un any després dels incendis que van cremar 14.000 hectàrees de bosc a l'Alt Empordà, persones afectades i els investigadors experts en incendis del CREAF i la UdG fan una valoració de la regeneració que s’ha pogut observar a la zona.

Alzina Anselm rodrigo Ecologia forestal Focemporda Formigues Incendis Javier retana Jordi vayreda Llavors Pi Pi blanc Recuperació post-incendi Sandra saura

IX Jornades sobre Recerca del PN d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Aquestes Jornades constitueixen el punt de trobada on els diferents equips i persones que es troben involucrats d’una manera o altra en alguna línia d’investigació, poden posar en comú les seves aportacions al coneixement de l’entorn del Parc. Aquest any hi participen investigadores del CREAF, del CEAB-CSIC, de la UB, de la UAB, entre altres.

Aigüestortes Boscos singulars Formigues

Una relíquia tropical sobreviu al Pirineu aragonès gràcies a les formigues

Un estudi internacional dut a terme entre el Instituto Pirenaico de Ecologia del CSIC i el CREAF ha demostrat que una planta amenaçada dels Pirineus (Borderea chouardii), que només viu en penya-segats, sobreviu gràcies a les formigues. Dues espècies diferents de formigues ajuden a la planta a pol·linitzar-se, i una tercera s'encarrega de la dispersió de llavors. 

Botànica Dispersió Formigues Llavors

Les formigues treballen en equip per recol•lectar més llavors

En aquesta estratègia col·laborativa s’aprofita que les formigues obreres més petites són millors cercant les llavors al terra i que  les més grans són millors transportant-les fins al niu. A diferència del transport individualitzat, on la formiga que troba la llavor és la que la duu fins al niu, repartir-se les tasques segons les habilitats de cada individu permet fer arribar més llavors a l’interior del niu amb un esforç menor.

Comportament animal Formigues

Un clima adequat determina l'èxit d'una espècie invasora

Investigadors de la Universitat de Girona i de la UAB, en col·laboració amb centres de recerca internacionals, han definit quins són els factors clau que determinen si una espècie invasora global sobreviurà o no en un nou ecosistema. La recerca, publicada a la prestigiosa revista PNAS, demostra que la idoneïtat del clima, en molts casos dels microclimes locals creats per l'activitat humana, és el factor principal que determina l'èxit de la invasió.

Comportament animal Formigues Invasores