Dispersió

5 de cada 1.000 cotxes que circulen diàriament durant l’estiu per l’Àrea Metropolitana de Barcelona transporten un mosquit tigre

Un equip de científics demostra que el transport accidental en cotxe és un mecanisme evident de la dispersió del mosquit tigre. Els científics han elaborat un model matemàtic que prediu el transport de mosquits tigre a través dels cotxes entre les províncies espanyoles.

 

 

App Carreteres Ciència ciutadana Cotxes Dispersió Invasores Mosquit tigre Mossos @ca

Les glans es dispersen millor quan el bosc fa olor de ratolí que quan fa olor de geneta

Un estudi del CREAF indica que la detecció de diferents tipus de perill a través de l'olfacte canvia la manera en què els rosegadors busquen i manipulen les glans. A causa del paper clau que tenen aquests animals com dispersants de llavors, això pot afectar la regeneració natural de les plantes.

Alberto muñoz Can balasc Collserola Dispersió Forassembly Glans Josep maria espelta Llavors Novforest Pau sunyer Procede Ratolins Raul bonal

Reportatge fotogràfic sobre dispersió i germinació de llavors als boscos secs neotropicals

La dispersió de llavors a través dels animals que mengen els fruits (endozoocòria) i el foc són factors ecològics crucials que determinen la germinació i el reclutament de moltes espècies de plantes. Com interaccionen aquest dos factors en els boscos secs neotropicals?

Biotropica Dispersió Endozoocoria Farem Guille peguero Incendis Josep maria espelta Llavors

Els ratolins les prefereixen rodonetes

Un estudi del CREAF defensa que la mida i la forma de les llavors determina l’èxit de la seva dispersió mitjançant petits rosegadors. Els animals dispersadors trien quina llavor transportar en funció de la morfologia i això fa que un tipus concret de planta es dispersi més o menys. Aquest fet pot marcar l'evolució de la mida i la forma de les llavors.

Alberto muñoz Dispersió Ecologia forestal Forassembly Glans Josep maria espelta Llavors Novforest Procede Ratolins Raul bonal

Una relíquia tropical sobreviu al Pirineu aragonès gràcies a les formigues

Un estudi internacional dut a terme entre el Instituto Pirenaico de Ecologia del CSIC i el CREAF ha demostrat que una planta amenaçada dels Pirineus (Borderea chouardii), que només viu en penya-segats, sobreviu gràcies a les formigues. Dues espècies diferents de formigues ajuden a la planta a pol·linitzar-se, i una tercera s'encarrega de la dispersió de llavors. 

Botànica Dispersió Formigues Llavors