Collserola

Catalunya presenta l’inventari dels seus boscos més singulars

L’Inventari recull un total de 292 boscos repartits pel territori que presenten uns valors únics que s’han de gestionar. Ocupen el 0’3% de la superfície arbrada de Catalunya. La Generalitat de Catalunya va engegar fa quatre anys un projecte pioner a tot Europa per localitzar els millors boscos de Catalunya. El projecte, realitzat pel CREAF, es presenta ara com un catàleg de referència dels millors boscos a escala local i de país. Una eina que permetrà conèixer, i millorar la gestió  dels boscos catalans.

Albera Alt pirineu Biodiversitat Boscos singulars Cadí Catalunya @ca Catalunya central Collserola Ebre Garrotxa Girona Jordi vayreda Lluis comas Marc gràcia Montseny Tarragona Vegueries

Les glans es dispersen millor quan el bosc fa olor de ratolí que quan fa olor de geneta

Un estudi del CREAF indica que la detecció de diferents tipus de perill a través de l'olfacte canvia la manera en què els rosegadors busquen i manipulen les glans. A causa del paper clau que tenen aquests animals com dispersants de llavors, això pot afectar la regeneració natural de les plantes.

Alberto muñoz Can balasc Collserola Dispersió Forassembly Glans Josep maria espelta Llavors Novforest Pau sunyer Procede Ratolins Raul bonal

Jornada CREAF-SCB-ICHN "Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global"

En la X edició de la jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) proposem una discussió i reflexió oberta per contrastar els punts de vista d’investigadors, tècnics i administracions amb competències en la planificació i la gestió dels ecositemes metropolitans del nostre territori en un marc de canvi global.

Collserola Difusió Exocat Gestió Ichn Jornada @ca Metropolitans Scb

11 països i 100 institucions científiques analitzen de forma conjunta l'estat ecològic de més de 400 espais naturals

La xarxa LTER-Espanya participa en el projecte europeu ENVEUROPE per millorar els mètodes i indicadors de seguiment ecològic dels ecosistemes a llarg termini. El CREAF, juntament amb el Parc Natural de Collserola, participa en el projecte  i ja ha adoptat nous protocols de seguiment de variables ecològiques a la parcela experimental de Can Balasc.

Base de dades Can balasc Canvi global Collserola Dades ambientals Lter @ca Seguiment ambiental

L'exitosa invasió de "l’Arbre del Cel"

El seu aspecte tropical i la seva resistència van convertir  l’ ailant o "arbre del Cel" en un dels arbres més utilitzats per paisatgistes i jardiners, mentre que aquesta espècie és protagonista d'una de les "invasions" biològiques més reeixides i nocives de la Península Ibèrica. Jara Andreu, del CREAF participa en aquest article escrit per Guillermo Prudencio de l'Agencia EFEVerde.

Ailant Collserola Invasores

Califòrnia i Catalunya col•laboren per adaptar els seus parcs naturals al canvi global

Investigadors de la Natural Reserve System de la UCA Davis, Universitat de Califòrnia, han visitat recentment les instal·lacions de recerca a Can Balasc que el CREAF i el Consorci del Parc Natural de Collserola gestionen conjuntament.

Can balasc Canvi climàtic Canvi global Collserola Gestió forestal Irta Lter

El CREAF i Collserola signen una aliança per consolidar una estació mixta de recerca i gestió del medi natural

La masia de Can Balasc, ubicada dins del Parc Natural de la Serra de Collserola (PNSC), serà la seu central d’aquesta nova infraestructura.

Aquesta relació estable entre recerca i gestió seguirà models ja consolidats com el de la Estación Biológica de Doñana del CSIC i el Parque Nacional de Doñana.

Collserola Institucional