Llavors

Algunes plantes deixen de reproduir-se cada any per la falta de nutrients

Un estudi en el que han participat diversos investigadors del CREAF conclou que les plantes amb menys nitrogen i fòsfor a les seves fulles alternen els anys de reproducció per poder-ho fer de manera massiva en les èpoques de bonança. És el cas dels roures, les alzines o els fajos.

Alternança reproducció Boscos Clima Edm Fenologia Fósfor Fruits Geu Jordi sardans Josep peñuelas Llavors Marcos fernandez-martinez Mediterranis Nitrogen Nutrients Pluges Reproducció

Trobada amb en Marcos Fernández-Martínez unes hores abans que defensi la seva tesi

“Estic nerviós, de fet avui tinc un assaig a la tarda i no ho porto gaire bé”, confessa somrient en Marcos Fernández-Martínez. Però la seva actitud i la seva mirada, calmada i tranquil·la, denoten aquella serenitat de qui se sap segur de la feina feta. Una feina que l’ha portat els últims quatre anys fins avui, divendres 22 de gener de 2016, a la defensa de la seva tesi.

Carboni Cicle nutrients Cicles biogeoquímics Geu Llavors Marcos fernandez-martinez Tesi

Les glans es dispersen millor quan el bosc fa olor de ratolí que quan fa olor de geneta

Un estudi del CREAF indica que la detecció de diferents tipus de perill a través de l'olfacte canvia la manera en què els rosegadors busquen i manipulen les glans. A causa del paper clau que tenen aquests animals com dispersants de llavors, això pot afectar la regeneració natural de les plantes.

Alberto muñoz Can balasc Collserola Dispersió Forassembly Glans Josep maria espelta Llavors Novforest Pau sunyer Procede Ratolins Raul bonal

Reportatge fotogràfic sobre dispersió i germinació de llavors als boscos secs neotropicals

La dispersió de llavors a través dels animals que mengen els fruits (endozoocòria) i el foc són factors ecològics crucials que determinen la germinació i el reclutament de moltes espècies de plantes. Com interaccionen aquest dos factors en els boscos secs neotropicals?

Biotropica Dispersió Endozoocoria Farem Guille peguero Incendis Josep maria espelta Llavors

Un any després del foc de l'Alt Empordà

Un any després dels incendis que van cremar 14.000 hectàrees de bosc a l'Alt Empordà, persones afectades i els investigadors experts en incendis del CREAF i la UdG fan una valoració de la regeneració que s’ha pogut observar a la zona.

Alzina Anselm rodrigo Ecologia forestal Focemporda Formigues Incendis Javier retana Jordi vayreda Llavors Pi Pi blanc Recuperació post-incendi Sandra saura

Els ratolins les prefereixen rodonetes

Un estudi del CREAF defensa que la mida i la forma de les llavors determina l’èxit de la seva dispersió mitjançant petits rosegadors. Els animals dispersadors trien quina llavor transportar en funció de la morfologia i això fa que un tipus concret de planta es dispersi més o menys. Aquest fet pot marcar l'evolució de la mida i la forma de les llavors.

Alberto muñoz Dispersió Ecologia forestal Forassembly Glans Josep maria espelta Llavors Novforest Procede Ratolins Raul bonal

Una relíquia tropical sobreviu al Pirineu aragonès gràcies a les formigues

Un estudi internacional dut a terme entre el Instituto Pirenaico de Ecologia del CSIC i el CREAF ha demostrat que una planta amenaçada dels Pirineus (Borderea chouardii), que només viu en penya-segats, sobreviu gràcies a les formigues. Dues espècies diferents de formigues ajuden a la planta a pol·linitzar-se, i una tercera s'encarrega de la dispersió de llavors. 

Botànica Dispersió Formigues Llavors

L’augment de les sequeres extremes pot deixar estèrils els boscos mediterranis

Els darrers informes de l’IPCC evidencien que el canvi climàtic està accentuant la freqüència d’esdeveniments climàtics extrems, com la sequera, a la conca mediterrània. Segons alerta el CREAF, aquesta manca d’aigua durant períodes de temps perllongats fa disminuir la producció i qualitat de les llavors en pins i alzines. Sense llavors, la regeneració natural dels boscos després de pertorbacions pot ser pràcticament impossible.

Canvi global Ecologia forestal Llavors Sequera