Ecologia urbana

“Les ciutats creixeran un 56% cap al 2050 i cal que les fem més verdes si volem protegir la biodiversitat”

Entrevistem la Yolanda Melero, doctora en Biologia amb els seus estudis en comportament i dinàmiques de les poblacions de visó americà. Segueix indagant al CREAF en el funcionament de les poblacions animals, però ara a través de les papallones per entendre com dissenyar ciutats aptes per albergar biodiversitat.

Anem als inicis... Com vas començar la teva trajectòria científica?

Ciència ciutadana Ciutats Connectivitat Dinàmica poblacions Ecologia urbana Jardins Papallones Sostenibilitat Ubms Urbanisme Verd urbà

Els ecòlegs proposen estudiar el canvi global emprant les ciutats com a laboratoris

Les temperatures  i concentracions de contaminants elevades que tenen lloc a la ciutat permeten interpretar-la com un laboratori “obert”.  Mitjançant un article d’opinió, els investigadors (un d’ells pertanyent al CREAF) suggereixen emprar les plantes urbanites com a  eina d'estudi. L’estudi d’aquestes sota les condicions urbanes podria ajudar-nos a comprendre com afectarà el canvi global a les seves companyes d’àrees rurals i a elles mateixes. A més a més, els autors posen èmfasi en la importància de les plantes urbanites. 

Canvi global Ecologia urbana Geu Imbalance-p Josep peñuelas Serveis ecosistèmics

Els espais verds de Barcelona capturen 300 Tn de contaminants atmosfèrics i 19.000 Tn de CO2 a l’any

En termes econòmics, la captura de contaminants i de CO2 equival a 1,73 milions d’euros i 300.000 euros anuals, respectivament. Polítiques mediambientals que tinguin en compte la gestió de la infraestructura verda a escala metropolitana podrien tenir efectes importants en la millora de la qualitat de l’aire de la ciutat.

Ajuntament de barcelona Captació co2 Co2 Contaminació Covs Ecologia urbana Icta @ca Jaume terradas

Les aus urbanites són més valentes i exploradores que les que viuen en entorns naturals

L’estudi liderat pel CREAF conclou que la manca de depredadors a les grans ciutats afavoreix aquestes aptituds i en definitiva una tendència a que les aus de les ciutats siguin més intel·ligents que les d’altres ambients.

Aquest estudi dóna noves pistes per poder entendre l’èxit que moltes espècies invasores tenen a les nostres ciutats. 

Aus Comportament animal Ecologia urbana Flexiaus Invasores Plos one Sol Survive_hirec @es @ca