Iolanda filella

Troben compostos químics provinents del trànsit de Barcelona en el Parc Natural del Montseny

L'estudi que signen autors del CREAF i de l'IDAEA-CSIC, entre d'altres, adverteix que aquestes substàncies contaminants poden alterar les relacions climàtiques i ecològiques, fins i tot en zones protegides.

Ana maría yáñez Compostos orgànics volàtils Contaminació Covs Iolanda filella Josep peñuelas

Durant l’estiu els boscos emeten més concentració de monoterpens, les fragàncies relacionades amb la salut de les persones

Un estudi de l’ICTA, el CREAF, el CTFC i la UAB caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani. Les concentracions màximes de monoterpens, els compostos orgànics volàtils relacionats amb la salut humana, es produeixen al juliol i agost, a primera hora del matí i de la tarda.

Boscos i salut Iolanda filella Joan llusià Josep peñuelas Monoterpens Vocs @ca

El canvi climàtic és més ràpid que la capacitat d'adaptació dels animals

La revista científica Nature Comunications acaba de publicar un article amb resultats preocupants pel que fa a l'adaptació dels animals al canvi climàtic. Les espècies, conclou l'estudi, responen a l'escalfament global canviant alguns aspectes de la seva vida, però no van prou ràpid i no sempre en la direcció correcta.

Adaptació Animals Canvi climàtic Constantí stefanescu Fenologia Iolanda filella Ocells

La fragància de les flors depèn dels fongs i bacteris que les recobreixen

Un nou estudi liderat per Josep Peñuelas, professor d’investigació del CREAF i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, ha comprovat que si eliminem el fongs i bacteris que viuen sobre les flors, la quantitat i composició del seu perfum varia totalment. 

Albert gargallo Covs Flors Gerard farré Geu Imbalance-p Interaccio planta-animal Interaccions planta-planta Iolanda filella Jaume terradas Joan llusià Jordi sardans Josep peñuelas

A què farà olor el futur?

Investigadors del CREAF, del CSIC i de l’ Institute of Agricultural and Environmental Sciences d’Estònia comproven  que a mesura que puja la temperatura del planeta, les flors cada cop són més fragants. L'augment de temperatures, a més, provoca canvis en les composicions dels aromes florals que transformarien les olors dels nostres espais naturals. Aquest fet podria confondre als pol·linitzadors de les flors, especialment a aquells especialistes que basen les seves visites en preferències olfactives innates.

Canvi climàtic Canvi global Covs Gerard farré Geu Imbalance-p Iolanda filella Joan llusià Josep peñuelas

Els científics estudien el llenguatge químic de les plantes des del cel

Un estudi dut a terme per científics del CREAF i del CSIC ha demostrat que l'índex de reflectància PRI permet quantificar els gasos que emeten les plantes per comunicar-se o en situacions d'estrès.

Aquest índex es calcula mesurant la llum que la vegetació reflecteix amb l'ajuda de foto sensors en avions o mitjançant imatges satèl·lit.

Boscos Covs Gerard farré Geu Imbalance-p Iolanda filella Joan llusià Josep peñuelas Ozó Pri Teledetecció