Jordi bosch

Els paisatges agrícoles amb parcel·les petites i variades fomenten la biodiversitat

Una recerca liderada per l'INRA i el CNRS demostra que els paisatges agrícoles amb parcel·les petites i diferents tipus de conreu afavoreixen la biodiversitat de plantes i animals. Fomentar aquests paisatges ajudaria a per fer front a la pèrdua d’espais naturals i semi-naturals entre els conreus.

Biodiversitat Conreus Jordi bosch Lluis brotons Mosaic agrícola

Fomentar els marges entre cultius és vital per la supervivència dels pol·linitzadors

El nombre d’espècies i la abundància de pol·linitzadors és més gran en paisatges agrícoles amb camps petits que amb camps grans. L’estudi demostra que els pol·linitzadors utilitzen els marges entre camps com a autopistes per on viatjar i buscar refugi. 

Agricultura Ctfc Cultius Jordi bosch Lluis brotons Pol·linització Pol·linitzadors Proceedings of the royal society b

El declivi de les abelles és una realitat

Especialistes del CREAF i la UAB sostenen que les poblacions d’abelles estan disminuint i que els pesticides, com els neonicotinoides, en són una causa directa. És prioritari promoure l’agricultura ecològica i sostenible i no demorar més la prohibició d’aquests compostos.

Abella de la mel Abelles Abelles silvestres Anselm rodrigo Borinot Comissió europea Fungicides Greenpeace Insecticides Jordi bosch Neonicotinoides Osmia Pest management Pesticides Pol·linització Pol·linitzadors Salut humana

Greenpeace UK alerta de la toxicitat dels insecticides per als pol·linitzadors

L’informe és una revisió d’articles científics de l’ecotoxicitat que tenen els neonicotinoides sobre els pol·linitzadors de conreus. El document utilitza àmpliament els resultats d’un estudi amb abelles i borinots dels investigadors del CREAF Jordi Bosch i Roberto Molowny.

Abelles Agricultura Apis mellifera Bombus terrestris Borinot Conreus Fungicides Greenpeace Insecticides Jordi bosch Neonicotinoides Osmia bicornis Pest management science Pesticides Roberto molowny-horas Toxicitat

El CREAF i l'escola Rubió i Tudurí col·laboren en la formació d'alumnat en pràctiques

L’Institut Rubió i Tudurí, Escola de jardineria de Barcelona i el CREAF fa 14 anys que col·laboren en la formació de l’alumnat d’aquesta escola. Recentment un grup d’alumnes ha visitat el centre de la mà de l’Helena Barril Graells, que els hi ha explicat què és el CREAF i quins són els principals eixos que s’hi desenvolupen.

Anselm rodrigo Col·laboració Formació Helena barril graells Jordi bosch Pràctiques Rubió i tudurí

El declivi de les abelles i altres pol·linitzadors posen en perill la producció d’aliments

Jordi Bosch, expert en pol·linització del CREAF, ha col·laborat en diversos capítols de la primera avaluació temàtica que publica la IPBES. Lluís Brotons ha estat convidat a la sessió plenària on s’ha presentat l’informe com a representant del CTFC i del CREAF, ambdós centres membres observadors d’aquesta plataforma internacional. 

Internacional Ipbes Jordi bosch Lluis brotons Pol·linització Pol·linitzadors Spalink

Les abelles van passar a ser socials per canvis en l'expressió gènica

Un article publicat el passat mes de maig a la revista Science revela que l'origen i l'evolució de les abelles socials es deu a l'augment de la capacitat de regulació de l’expressió dels gens. Jordi Bosch, investigador del CREAF, és un dels científics que ha participat a l'estudi. 

 

Abelles Eusocials Evolució Genètica Insectes Jordi bosch Spalink

El CREAF col·labora com a testimoni a l'informe #SOSabejas de Greenpeace

L'investigador del CREAF Jordi Bosch participa en aquest informe que té l'objectiu de donar a conèixer quin és el valor econòmic de la pol·linització per insectes per a l'agricultura espanyola i per a cadascuna de les comunitats autònomes, el grau de vulnerabilitat de l'agricultura davant la pèrdua d'aquests insectes i la seva situació específica.

#sosabejas Abelles Greenpeace Jordi bosch Pol·linització

El CREAF presenta una guia digital per difondre el paper dels pol·linitzadors en el P.N. del Garraf

La recerca feta pel CREAF durant quatre anys al Parc Natural del Garraf ha proporcionat les dades necessàries per fer la Guia de flors i pol·linitzadors del Garraf. Es tracta d’un portal web adaptat per a dispositius intel·ligents (telèfons mòbils, tàblets, etc.) que permet identificar fàcilment les flors més comunes del parc i els seus pol·linitzadors. La guia s’ha dut a terme amb el suport de la Fundació Catalunya - La Pedrera.

Aplicacions mòbils Fundació catalunya la pedrera Garraf Jordi bosch Participació ciutadana Pol·linització