Estocs carboni
Els boscos que emmagatzemen més carboni també tenen més biodiversitat
Un estudi liderat per Judit Lecina del CREAF presenta el mapa de les zones prioritàries de protecció o hotspots de la península. Aquestes zones de la costa Cantàbrica, Pirineus i Prepirineu, Madrid, Cuenca, la Rioja i Andalusia tenen valors màxims de biodiversitat i de capacitat d’emmagatzemar carboni.
Els sòls agrícoles catalans contenen tant carboni com el que Catalunya emet en 4 anys
Dels 48 milions de tones de carboni orgànic, el conjunt dels sòls de conreus de secà n’acumulen el 54%. Però són els sòls d’arrossars i de pastures els que major concentració tenen.
El reverdiment de la terra està arribant al seu límit
Un nou estudi publicat a Nature Ecology and Evolution revela que l’abundància de CO2 a l’atmosfera ja no té el potent efecte fertilitzant que tenia fins ara sobre la vegetació. El reverdiment que s’havia observat els darrers anys s’està frenant i això farà que els nivells de CO2 a l’atmosfera pugin, que augmentin per tant les temperatures i que hi hagi canvis en el clima cada cop més severs.
L’inventari forestal nacional: una eina per a la gestió, la planificació i la recerca
La revista Atzavara publica un article signat per Jordi Vayreda, investigador del CREAF. Més enllà de la informació derivada dels inventaris, en aquest treball també es mostren diversos exemples del seu ús en la gestió, la planificació i la investigació. Finalment donem una visió general del que podria ser el futur dels inventaris forestals utilitzant tècniques de teledetecció LiDAR.
Presentació Tesis: Impactes del canvi global sobre els boscos de la península ibèrica: estocs, creixement i regeneració
L'investigador del CREAF Jordi Vayreda ens presenta la seva tesis doctoral el proper 25 de setembre a les 11h. Aquesta tesi analitza els impactes recents del canvi global sobre els boscos de l’Espanya peninsular basant-se en la informació de les parcel·les dels dos darrers inventaris forestals nacionals (IFN2 i IFN3).
Els boscos espanyols continuen acumulant CO2 tot i el canvi climàtic
Les dades analitzades pel CREAF en el marc del projecte MONTES–CONSOLIDER mostren que en les últimes dues dècades els boscos espanyols han acumulat CO2 a una velocitat mitjana de 5 tones per hectàrea i any. L’estudi facilita un mapa on es pot veure com han canviat els estocs de carboni. Les províncies que acumulen més CO2 als seus boscos són les de Lugo, A Coruña i Girona que arriben als 2,5 milions de tones de CO2 totals acumulades.