Nature @ca
Estan perdent els boscos tropicals la seva capacitat d'emmagatzemar carboni?
Una investigació internacional aplica per primera vegada microones passives de banda L per mesurar de forma més fiable les reserves i els fluxos de carboni en els boscos tropicals del planeta. El treball, dirigit per Josep Peñuelas del CSIC al CREAF, es va publicar recentment a la revista Nature Plants.
Quatre científics espanyols reben el premi Nature
Ahir, dia 4 de desembre, va tenir lloc el lliurament dels Nature Award for Mentoring, els premis destinats a quatre tutors científics exemplars. S'ha celebrat per primera vegada a Espanya, sota un jurat que presidia Josep Peñuelas i que es va reunir al CREAF mesos enrere. Els premiats són Lluís Torner, Margarita Salas, Carlos López-Otín i Carlos Belmonte. Enhorabona!
El reverdiment de la terra està arribant al seu límit
Un nou estudi publicat a Nature Ecology and Evolution revela que l’abundància de CO2 a l’atmosfera ja no té el potent efecte fertilitzant que tenia fins ara sobre la vegetació. El reverdiment que s’havia observat els darrers anys s’està frenant i això farà que els nivells de CO2 a l’atmosfera pugin, que augmentin per tant les temperatures i que hi hagi canvis en el clima cada cop més severs.
La revista Nature busca els millors mentors científics d’Espanya
Un mentor tutela la trajectòria de diferents investigadors i els serveix de guia en la seva carrera científica. Ara, un jurat convocat per Nature, que presideix enguany en Josep Peñuelas, vol premiar els i les millors d’Espanya. La convocatòria per presentar-s’hi està oberta.
Els programes de seguiment subestimen l'impacte humà en la biodiversitat
Un equip internacional d’investigadors adverteix que podríem estar subestimant la quantitat de d’espècies que la civilització moderna ha extingit. Els programes de recollida de dades sobre biodiversitat no van començar fins fa poques dècades i per tant es pot haver perdut molta informació anterior.
La pèrdua de carboni del sòl pot accelerar el canvi climàtic
La prestigiosa revista Nature publica avui un estudi, en el que han participat els investigadors del CSIC al CREAF Marc Estiarte i Josep Peñuelas, que mostra la relació entre l’alliberament de carboni per part dels sòls terrestres i l’acceleració del canvi climàtic.
Algunes actualitzacions
En aquest nou article, en Jaume Terradas presenta nova informació i actualitza algun dels textos que ha anat publicant a la secció.
El món és cada vegada més verd des de fa 33 anys
La Terra s’ha enverdit des de 1982 en uns 36 milions de km2, una superfície semblant a dues vegades els EUA. Tot sembla indicar que ha estat així sobretot com a resultat de l’efecte fertilitzant que exerceix el diòxid de carboni (CO2) atmosfèric sobre les plantes. L’estudi s’ha fet a partir d’imatges de satèl·lits que han permès copsar aquest augment de la superfície foliar terrestre.