Mireia banqué
El CREAF celebra la tercera edició del ‘vermut’ amb els serveis ecosistèmics com a protagonistes
El CREAF organitza la tercera edició dels seus ‘vermuts’ temàtics interns amb els serveis ecosistèmics – o les contribucions de la natura a les persones– com a fil conductor de les ponències i el debat. Durant l'esdeveniment, 14 investigadors i investigadores del CREAF van compartir els seus estudis i projectes amb gairebé 50 assistents. Les temàtiques van ser diverses, des de pol·linitzadors, infraestructures verdes en espais urbans o el paper clau del sòl, fins als serveis que ens brinden els boscos i com fer seguiment emprant eines geoespacials, entre altres.
La sequera ja és un dels 4 riscos naturals més crítics al sud-oest d'Europa
La sequera i les seves conseqüències és un dels 4 riscos naturals més crítics a les zones de muntanya del sud-oest europeu, juntament amb les inundacions, els incendis i la degradació del sòl. Aquest és un dels punts de partida del tercer seminari transnacional sobre estratègies per gestionar i prevenir els impactes del clima extremadament sec als boscos de muntanya d'aquesta zona geogràfica, celebrat com a part del projecte SUDOE MONTCLIMA.
Any complicat per als boscos de Catalunya
El projecte DEBOSCAT està quantificant durant el setembre la superfície forestal de Catalunya afectada per la manca de pluges, però els efectes ja són evidents en algunes zones de l’Empordà, el Berguedà, el Bages, el Gironès i la Selva. El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal demana a les persones amants del bosc que enviïn fotografies.
Parlem de riscos: si el teu bosc fos un país, quin país seria?
El Japó és un dels països del món on la població està més en risc davant les catàstrofes naturals. Si tenim en compte que també és un dels països del món més ben preparats, amb més llits d’hospital, més educació, plans de prevenció, urbanisme adaptat i un llarg etcètera, com s’explica?
Les pluges del 2020 ajuden a cicatritzar les ferides dels boscos catalans
El DeBosCat, la Xarxa de Seguiment de l’Estat dels Boscos de Catalunya, registra com a curades 10.395 hectàrees que s’han anat recuperant després de tres anys seguits de pluges. L’any 2020 només deixa 4 noves afectacions testimonials amb 49 hectàrees de bosc afectades per sequera.
Girona és la província catalana amb els boscos més vulnerables a la sequera
Així ho revela el VulneMap, l’eina desenvolupada pel CREAF en el marc d’una col·laboració amb la Diputació de Girona. Amb aquesta eina també s’ha constatat que els faigs i els roures són espècies molt vulnerables i que els boscos de la Garrotxa són els que concretament patiran més els efectes de les sequeres.
Ja podeu veure els vídeos del "Tu sí que ens mous"
Si us vareu perdre el festival de monòlegs sobre ecologia que vam fer al desembre per celebrar els 30 anys del CREAF, ara el podreu veure en vídeo.
El CREAF més a prop de les escoles gràcies a l’Escolab
El CREAF es llança aquest 2018 a participar a l’EscoLab, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona coordinada pels programes Barcelona Ciència, de l’Institut de Cultura de Barcelona, i Cultura Científica, de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, per acostar la ciència a les escoles.