Forestal
"Cal integrar els serveis ecosistèmics i la biodiversitat en les polítiques de conservació del medi natural", Judit Lecina
A la Judit Lecina li apassiona estudiar els espais naturals, els boscos i els incendis forestals. En aquesta entrevista fem un repàs a la seva tesi doctoral que relaciona aquests tres conceptes en una col·lecció d'estudis científics "The key role of ecosystem services in forests: spatial relationships, conservation Implications and risk to climate change hazards "
El ritme amb què els boscos de Catalunya capturen CO2 disminueix un 17% en 25 anys
En un quart de segle, entre 1990 i 2014, els boscos de Catalunya han patit un descens generalitzat de la seva capacitat de capturar diòxid de carboni (CO2), que arriba gairebé al 17%. Així mateix, l’aigua blava, la pluja que no aprofiten les plantes i arriba als rius i aqüífers, s’ha reduït fins a un 29%.
Any de treva pels boscos de Catalunya
A les portes de la primavera, els experts i expertes del CREAF informen que els boscos de Catalunya aquest any podran recuperar-se de les sequeres acumulades d’altres temporades, així com dels efectes devastadors de la processionària. No és el cas del sotabosc: la papallona del boix segueix l'expansió deixant al seu pas només una rebrotada del 20%.
Nou impuls per augmentar la presència del CREAF en l’esfera europea del sector forestal
El CREAF confia plenament en la cooperació científica i, en aquesta línia, cada cop s'internacionalitza més. Aquesta tardor l'Olga Roig i en Josep Maria Espelta han assistit a trobades sobre el sector forestal i polítiques ambientals a tot el món, des del Regne Unit fins al Líban. Us en fem un resum!
Les plantes creixen més ràpid davant l’augment de diòxid de carboni només si no els falta l’aigua
Un estudi publicat recentment a la revista PNAS conclou que els boscos han ajustat la seva manera de créixer davant el canvi climàtic: només aprofiten l’efecte fertilitzant del diòxid de carboni, i creixen llavors més ràpid, si l’aigua és abundant.
Quines noves pràctiques i eines poden millorar el potencial d'adaptació dels boscos de la UE al canvi climàtic?
El Focus Grup EIP Agri sobre noves pràctiques forestals per l'adaptació al canvi climàtic ha publicat l'informe final i una sèrie de petits articles on es recullen els resultats d'una vintena d'actors europeus en aquesta temàtica. L'investigador del CREAF, Enrique Doblas, ha format part d'aquest grup de treball.
"Invertim molt més temps en les publicacions científiques que en fer la ciència accessible"
Rossella Guerrieri és doctora en Ciències Forestals i Ambientals i està realitzant un post-doctorat al CREAF des de 2016. Els seus projectes es relacionen amb els cicles naturals dels boscos i és una ferma defensora de l'impacte social de la ciència.
El CREAF ajudarà a plantejar iniciatives forestals europees contra el canvi climàtic
Enrique Doblas forma part d'un grup d'interès a nivell europeu sobre adaptació al canvi climàtic del sector forestal. El coneixement i innovació del CREAF pot ser un element important a tenir en compte de cara a plantejar solucions contra el canvi climàtic.