Models
Barcelona disposa del primer mapa del món que prediu el risc de trobar-se un mosquit tigre
L'equip del projecte #MosquitoAlertBCN ha desenvolupat el primer mapa de risc diari de trobar un mosquit tigre a Barcelona. Es tracta d'un mapa digital, únic al món, que informa en temps real i a una escala de 20 metres sobre la probabilitat que un mosquit i una persona es trobin o interaccionin aquell dia.
Els humans som tant culpables com el canvi climàtic del risc d’incendi forestal
Un nou estudi sobre els incendis forestals a Califòrnia, publicat a la revista PLOS ONE en el que ha participat Enric Batllori, investigador del CREAF i el CTFC, revela que l’activitat humana influeix tan com el clima en la freqüència i la localització dels focs. Els investigadors han valorat conjuntament el component humà i el canvi climàtic.
La IPBES recomana l’ús de models matemàtics per a avaluar l’eficàcia de les polítiques ambientals
Les 124 nacions que conformen la Plataforma Intergovernamental Científic-Normativa sobre la Biodiversitat i els Serveis Ecosistèmics (IPBES) han adoptat aquest cap de setmana una nova avaluació que recomana usar els models matemàtics i els escenaris disponibles per a mesurar l'impacte del canvi global sobre la biodiversitat i els serveis ecosistèmics.
Un investigador del CEED estudiarà els efectes del foc a la biodiversitat a Catalunya
Un investigador del CEED (Centre d'Excel·lència per Decisions Ambientals) ha estat guardonat amb una de les cinc Beques d'Investigació postdoctoral de Victòria (Austràlia).
Les matemàtiques ens ajudaran a predir quin tipus d’incendi patirà cada paisatge
El model matemàtic desenvolupat pel CREAF i el CTFC és capaç d’estimar la probabilitat que té un paisatge de tenir un incendi conduït pel vent, per la forma del terreny o per la quantitat de combustible disponible pel foc. Aquesta eina pot servir per millorar la planificació de les estratègies d'extinció dels incendis i adaptar les mesures de prevenció davant el nou escenari de canvi climàtic.
Studying spatiotemporal patterns of genetic variation with species distribution models (SDM) in a context of global change
L'objectiu del workshop organitzat per la EBD i el CREAF serà el de l'anàlisi dels patrons de variació genètica intraespecífica amb models de distribució d'espècies. Es farà a Sevilla el proper 23 d'octubre a la Estación Biológica de Doñana.
El foc també pot ser una vacuna contra els incendis forestals catastròfics
Un estudi recent del CREAF, el CTFC i la UAB adverteix que, si no reduïm amb urgència la continuïtat de la vegetació forestal en grans extensions del territori, hi haurà cada cop més incendis catastròfics. Deixar cremar alguns focs espontanis sota condicions controlades podria ajudar a resoldre el problema.
SEMINAR: Advancing process-based models of forest responses to climate change: the assumption-centred modelling approach
Ús, modelització i organització de dades de biodiversitat
Una tesi doctoral llegida al CREAF, a la UAB, proposa un sistema d’informació mitjançant l’ús dels models de distribució d’espècies d’interès per a la conservació i d’espècies exòtiques invasores per tal de generar mapes útils en la conservació de la biodiversitat. Aquest sistema d’informació està orientat al seguiment temporal d’àrees protegides, dels canvis en els seus límits al llarg del temps i dels que es produeixen durant el procés de tramitació legal.