Distribució d'espècies

El canvi climàtic està reestructurant les comunitats d’ocells europees i nord-americanes

La reestructuració és desigual segons l'època de l'any, canvia més ràpid a l'hivern, que a la primavera. Aixo podria exposar els ocells a una trampa climàtica. A la conca mediterrània, amb més microclimes i microhàbitats, aquest efecte no és tan clar i sembla que les comunitats d'ocells no han canviat tant els darrers 40 anys.

Atles Biodiversitat Canvi climàtic Dinámica de poblacions Distribució d'espècies Europa Lluis brotons Migracions Nord amèrica Ocells Sergi herrando @ca

"Hi ha espècies desconegudes que les tenim a la porta (arbre) del costat"

En Raúl Bonal (Madrid, 1974) és investigador de la Universidad de Extremadura i està associat al CREAF des de 2009. Al món occidental és ja bastant estrany el que en Raúl ha aconseguit: publicar un article on es descriu per primera vegada una nova espècie, en aquest cas d'aranya, batejada com a Cheiracanthium ilicis, o aranya de les alzines. I pot ser que no en sigui l'última.

Alzina Aràcnid Aranya Biodiversitat Cheiracanthium ilicis Conservació Devesa Distribució d'espècies Indehesa Josep maria espelta Quercus ilex Raul bonal Universidad de extremadura Zookeys

Studying spatiotemporal patterns of genetic variation with species distribution models (SDM) in a context of global change

L'objectiu del workshop organitzat per la EBD i el CREAF serà el de l'anàlisi dels patrons de variació genètica intraespecífica amb models de distribució d'espècies. Es farà a Sevilla el proper 23 d'octubre a la Estación Biológica de Doñana.

Arnald marcer Distribució d'espècies Ebd-csic @ca Modelització Models

Investigadors del CREAF aporten noves respostes a un debat científic amb 200 anys d’història

Perquè el nombre d’espècies de plantes, animals i altres essers vius es màxim en les latituds equatorials i disminueix progressivament a mesura que ens movem cap als pols? Aquesta pregunta va ser identificada per la revista Science com una de les 25 preguntes claus per a la recerca científica del futur. 

Alexander von humboldt Alfred wallace Altitud Biodiversitat Charles darwin Distribució d'espècies Latitud Papallones

Ús, modelització i organització de dades de biodiversitat

Una tesi doctoral llegida al CREAF, a la UAB, proposa un sistema d’informació mitjançant l’ús dels models de distribució d’espècies d’interès per a la conservació i d’espècies exòtiques invasores per tal de generar mapes útils en la conservació de la biodiversitat. Aquest sistema d’informació està orientat al seguiment temporal d’àrees protegides, dels canvis en els seus límits al llarg del temps i dels que es produeixen durant el procés de tramitació legal.

Arnald marcer Distribució d'espècies Invasores Modelització Models Tesis Uab divulga