Sergi herrando @ca
La banda sonora que creen les aus és cada vegada més simple, amb efectes potencials en la salut humana
Les propietats favorables dels paisatges sonors naturals estan canviant, a causa de la disminució de les poblacions d'aus i la seva distribució geogràfica. Com a conseqüència, els ocells estan modificant les seves piulades, cada cop més simples i poc diverses.
Durant el confinament la natura no va envair les ciutats, només es va fer més visible
Després d'un any de confinament al món, estan disponibles els resultats del projecte ornitho.cat, impulsat amb l'objectiu d'entendre els efectes del tancament en la natura. Un treball científic en què hem col·laborat amb l'Institut Català d'Ornitologia i publicat a Proceedings of the Royal Society B.
El canvi climàtic està reestructurant les comunitats d’ocells europees i nord-americanes
La reestructuració és desigual segons l'època de l'any, canvia més ràpid a l'hivern, que a la primavera. Aixo podria exposar els ocells a una trampa climàtica. A la conca mediterrània, amb més microclimes i microhàbitats, aquest efecte no és tan clar i sembla que les comunitats d'ocells no han canviat tant els darrers 40 anys.
Participem a Europabon, el projecte d'observació de la biodiversitat al servei de polítiques públiques europees
Intervenim al projecte europeu H2020 EuropaBON (Europa Biodiversity Observation Network: integrating data streams to support policy), que es proposa crear un estàndard de control de la biodiversitat i els ecosistemes a Europa, per integrar dades i donar suport a les polítiques públiques.
La sequera és la principal culpable de la davallada d’ocells i papallones al mediterrani
Així ho revelen les dades dels dos programes de seguiment d'ocells i papallones que funcionen a Catalunya des de fa 17 i 25 anys respectivament. La sequera afecta de forma invertida a ocells i papallones: afecta més a les papallones de les zones àrides i als ocells de la zones plujoses.
La ramaderia tradicional al Montseny ajudarà la recuperació d'aus d'espais oberts
L'abandonament de zones agrícoles i ramaderes i la consegüent reforestació al Montseny ha fet que en 12 anys s'hagi produït un descens del 44% en les poblacions d'aus pròpies d'habitats oberts. La restauració de l'agricultura i la ramaderia tradicionals haurien d'ajudar a frenar l'avenç del bosc.
El canvi climàtic està alterant les poblacions d’ocells comuns tant a Europa com als Estats Units
Un article publicat a Science amb participació del CREAF afirma que les preferències climàtiques de cada espècie d'au estan modulant els canvis en les seves poblacions a gran escala. Tan el grup d'espècies que es beneficien del canvi climàtic, com el grup de les que es veuen perjudicades, estan veient alterades les seves poblacions. A Europa i EUA les poblacions de cada grup estan patint canvis de forma diferent, però en cada territori hi ha un grup més afectat que l'altre.
Crònica de la XII Jornada CREAF-SCB-ICHN #serveisboscos
La jornada, que es va celebrar el 18 de novembre de 2015 a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona), va arrencar amb una xerrada de benvinguda a càrrec de Javier Retana, director del CREAF, Montserrat Coromines, vicepresidenta segona de la Societat Catalana de Biologia (SCB), i Joan Pino, president de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN).