Bioclim

Per què rebroten les plantes?

La fotosíntesi és el mecanisme pel qual les plantes segresten carboni de l’aire per destinar-lo a la construcció i el manteniment de les seves fulles, tiges, arrels i òrgans reproductius. Però, cada primavera, els arbres caducifolis comencen a construir les fulles o les flors quan encara no tenen cap fulla que pugui fer la fotosíntesi. Com s’ho fan?

Bioclim Caducifolis Carboni Embornal Fotosíntesi Francisco lloret Jordi martínez vilalta Primavera @ca Rebrotar Uab divulga

Una major riquesa genètica pot ajudar els avets a resistir millor el canvi climàtic

Un estudi publicat a la revista Tree Physiology, i en el que ha participat l'investigador del CREAF Francisco Lloret, ha revelat que les avetoses del Pirineu oriental poden tenir millor resposta al canvi climàtic que les del Pirineu occidental.

Avet Avetar Avetosa Bioclim Canvi climàtic @es @ca Francisco lloret Genètica Pirineus Resistència Riquesa Secasol Shiveca Tree physiology

Els matollars de Doñana, afectats per anomalies climàtiques extremes

L'investigador del CREAF Francisco Lloret ha liderat un estudi sobre els efectes d'episodis climàtics extrems en matollars de Doñana. A partir de l'anàlisi d'alguns trets funcionals dels matolls es podrà fer una millor conservació, gestió i manteniment de les espècies.

Bioclim Canvi climàtic Doñana Francisco lloret Fundación descubre Matoll Matollar Oecologia Secasol Sequera Shiveca Trets funcionals

"Els ecòlegs necessitem mostrar a la societat què fem amb els recursos que ens proporciona”

L’investigador del CREAF Francisco Lloret va ser escollit el juny de 2015 President de la Asociación Española de Ecología Terrestre (AEET), entitat integrada per 700 investigadors i professionals del camp de l’ecologia terrestre i editora de la revista Ecosistemas.

Aeet Bioclim Francisco lloret Paco lloret Secasol Shiveca

La vegetació pot tolerar canvis climàtics bruscos si no són freqüents

Un estudi amb participació del CREAF i del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC) conclou que hi ha mecanismes estabilitzadors que contribueixen a la resiliència de la vegetació enfront de canvis climàtics extrems, encara que també assenyala que no s'ha de subestimar la capacitat d'aquests esdeveniments per provocar canvis dramàtics, especialment si es tornen més constants.

Bioclim Canvi climàtic Drim Fun2fun Ipcc Resiliència Secasol Shiveca Vegetació