Rafael poyatos
Les onades de calor apaguen el batec dels arbres centreeuropeus
Tanca els ulls i pensa en l’ésser viu més sòlid que coneixes. Has pensat en un arbre? Sòlid, immòbil i impassible al pas del temps. Res més lluny de la realitat i és que els troncs dels arbres bateguen, es contrauen de dia quan es buiden d’aigua i es dilaten de nit al reomplir-se per les arrels.
Maurizio Mencuccini, el científic nòmada
El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua
Un nou estudi fet amb el model de simulació forestal MEDFATE permet interpretar l'efecte de la barreja d’espècies vegetals i les seves interaccions pel que fa a l'ús de l'aigua i l'estrès per sequera.
Activitats del CREAF per a La Setmana de la Ciència 2017
Diversos investigadors i investigadores del CREAF van participar a la Setmana de la Ciència 2017, celebrada del 10 al 19 de novembre.
En David Aguadé explica la seva tesi sobre mortalitat per sequera en pi roig
Han passat ja uns quants dies des d’aquell 22 de febrer, quan en David Aguadé va presentar la seva tesi davant el tribunal i el públic assistent. Prou com perquè ja se senti més relaxat i tranquil, i hagi tingut temps de desconnectar d’un treball que l’ha mantingut enfeinat durant gairebé els cinc últims anys.
Descobreixen com afecta a la respiració del sòl la substitució de pinedes per alzinars que provoca el canvi climàtic
El pi roig és l'espècie arbòria amb un rang latitudinal de distribució més gran que abasta des de Sibèria a la península Ibèrica. La mortalitat dels pins per sequera no repercuteix en les emissions de CO2 del sòl forestal.
Matemàtiques contra la sequera dels boscos
Un estudi liderat per científics del CTFC i del CREAF presenta un model matemàtic que permet predir l’estrès per sequera als boscos. La investigació considera que l'estrès per sequera que pateixen els boscos depèn tant de les condicions climàtiques com de les característiques de la vegetació i del sòl que hi hagi a la zona.