14/03/2016 News

La biodiversitat s'enriqueix en renaturalitzar un territori abandonat

Share

L'article, en el que hi han participat investigadors del CREAF i el CTFC, entre d'altres, exposa els beneficis de l'evolució natural de les terres abandonades  per a la biodiversitat d'aus, si bé també destaca que cal certa intervenció humana per diversificar-ne els hàbitats.

Reserva Gerês-Xurés, Galícia. Autor: Adrián Regos
Reserva Gerês-Xurés, Galícia. Autor: Adrián Regos

Els investigadors del CREAF i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) Adrián Regos, Asunción Gil-Tena i Lluís Brotons han publicat un estudi a la revista Regional Environmental Change on explica els beneficis per a la biodiversitat d'aus la renaturalització del territori. La renaturalització, o 'rewilding' en anglès, és l'estratègia de deixar que terres despoblades es desenvolupin de forma natural, sense intervenció humana.

Aquesta pot ser una possible estratègia en llocs on hi ha hagut canvis importants en els usos i cobertos del sòl, especialment en aquells on s'ha donat un abandonament de les terres de cultiu i el bosc s'està expandint, com és el cas de la reserva natural de Gerês-Xurés, a Galícia, on ha tingut lloc l'estudi. Tanmateix, cal tenir en compte que la renaturalització pot fer que desapareguin espais oberts on certes espècies hi viuen, per la qual cosa l'estudi recomana fer ús del foc per mantenir-ne alguns que del contrari anirien minvant.

Podeu llegir més a l'entrada del blog del CTFC.

 

ARTICLE

Regos, A., Domínguez, J., Gil-Tena, A., Brotons, L., Ninyerola, M., Pons, X., Rural abandoned landscapes and bird assemblages: winners and losers in there wilding of a marginal mountain area (NW Spain). (2014) Regional Environmental Change. DOI: 10.1007/s10113-014-0740-7

Related news

News
COP16 image
News

COP16, one more step but with an undercurrent of frustration

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine