01/06/2016 Video

Per què els rius porten aigua quan no plou?

Share

En el marc de la Setmana de la Natura (@setmananatura) i de la Green Week (#EUGreenWeek), el CREAF ha preparat un vídeo divulgatiu per explicar la importància dels aqüífers i de la presència de boscos en la regulació del cicle de l’aigua.

La regulació de la qualitat i la quantitat d’aigua que porten els rius és un dels serveis ecosistèmics més importants que ens ofereixen els boscos. Els diferents estrats de vegetació del bosc (arbres, arbustos i herbes) redueixen la velocitat amb la que les gotes de pluja impacten contra el sòl, i també la velocitat amb la que l’aigua corre per sobre del terra. Això augmenta la capacitat d’infiltració del sòl cap als aqüífers i en redueix l’erosió.

Com a resultat, quan hi ha bosc, el risc d’inundació en episodis de pluges intenses és menor. A més, tot i que habitualment arriba menys aigua als rius, aquesta és de més bona qualitat.

El riu Ter al seu pas per Sant Quirze de Besora (Osona). Autor: (CC BY-SA 2.5) David Gaya
El riu Ter al seu pas per Sant Quirze de Besora (Osona). Autor: (CC BY-SA 2.5) David Gaya

Investigadors del CREAF del projecte Life-MEDACC han participat en la realització del vídeo. Aquest projecte estudia diverses estratègies d’adaptació al canvi climàtic per fer un ús més eficient de l’aigua en sistemes forestals, agrícoles i urbans. El projecte Life-MEDACC està coordinat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), rep finançament de la Unió Europea, i a més del CREAF hi participen l'Institut Pirenenc d'Ecologia (IPE-CSIC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information