09/08/2016 News

Mosquito Alert i la ciència ciutadana, claus per detectar el mosquit tigre a Aragó

Share

La plataforma Mosquito Alert, coordinada des del CREAF i amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa, ha permès detectar l'arribada del mosquit tigre a Osca, gràcies a una fotografia enviada per un usuari l'estiu del 2015. Així, la ciència ciutada s'erigeix una vegada més com a sistema d'alerta anticipada eficaç.

Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.
Mapa de la zona d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.

La ciència ciutadana, de la que el CREAF n'és expert gràcies a la plataforma Mosquito Alert, ha demostrat funcionar novament com a sistema d'alerta anticipada, el que en anglès es coneix com a early warning system. Aquests sistemes permeten reduir els riscos i els impactes de desastres naturals i altres processos adversos, com les invasions biològiques. Per a ser efectius necessiten de la implicació i participació de tots els sectors de la societat i d'una comunicació molt fluïda entre tots ells.

Així, un bon exemple de com la ciència ciutadana pot ajudar als sistemes d'alerta anticipada el trobem en el fet que la participació ciutadana ha permès confirmar per primer cop la presència d'Aedes albopictus, el mosquit tigre, a la Comunitat d'Aragó. Ha estat gràcies a una fotografia enviada a través de l'aplicació mòbil 'Mosquito Alert' l'agost de 2015, la qual cosa ha estat clau per a posar en marxa els protocols de seguiment i control.

Després de rebre la fotografia i de confirmar que podia ser un mosquit tigre, un equip d'entomòlegs de la Universitat de Zaragoza es va desplaçar a Osca i va poder confirmar la presència del mosquit, tal i com explica la pàgina web de Mosquito Alert. Tot i desconèixer d'on procedien els mosquits tigres d'Osca, es creu que podrien venir d'altres països aprofitant els mitjans de transport humans. Caldrà doncs seguir treballant i aprofitant les possibilitats que ofereix la ciència ciutadana, i més si es confirma que el mosquit tigre s'està adaptant a un clima més fred i sec que fins ara li era desfavorable.

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information