25/04/2018 News

En Constantí Stefanescu participa en l'elaboració de la 'Guia de les papallones diürnes de Catalunya"

Share

Recentment ha estat publicada una nova guia sobre les papallones diürnes que podem trobar al país. L'investigador Constantí Stefanescu n'és un dels tres autors d'aquest llibre publicat per Edicions Lynx.

guia papallones diurnes

El passat 11 d'abril es va fer la primera de les presentacions de la nova Guia de les papallones diürnes de Catalunya, i el 19 d'abril se'n farà una altra a la Llibreria Oryx de Barcelona a les 19.45 h. La presentació anirà a càrrec del president de la ICHN i subdirector del CREAF, Joan Pino, i comptarà amb els tres autors de la guia: Roger Vila, José Manuel Sesma i Constantí Stefanescu.

Aquest llibre és la primera guia que tracta de forma exhaustiva les 200 espècies de papallones diürnes presents a Catalunya. Es tracta d’una guia moderna, atractiva i amb informació actualitzada que recull les dades més recents sobre la seva ecologia, distribució i tendències poblacionals, així com els últims avenços en sistemàtica i nomenclatura. Sense perdre la perspectiva global, es fa èmfasi en la biologia i situació de les espècies a Catalunya i se n’ofereix com a novetat els noms oficials en català i el seu estatus de conservació basat en dades objectives i criteris de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). Els autors són especialistes reconeguts amb una llarga experiència en l’estudi de les papallones de Catalunya. Una guia dirigida als lepidopteròlegs especialistes i aficionats, als amants i gestors de la natura i a qualsevol persona que se senti captivada per la bellesa inspiradora de les papallones.

  • 200 mapes amb resolució UTM de 10x10 km, fruit de la compilació i revisió crítica de 230.000 registres. Se’n diferencien cites antigues i modernes, fet que permet identificar zones on l’espècie s’ha extingit.
  • 458 fotografies que il·lustren l’aspecte i comportament natural de les papallones.
  • 76 làmines mostrant l’anvers i el revers de mascles, femelles i principals formes de totes les espècies a mida natural, amb indicacions per a una identificació àgil i fiable.
  • Noms comuns oficials en català, castellà i anglès, i nomenclatura científica actualitzada basada en els últims descobriments genètics.
  • Text indicant l’hàbitat, l’altitud, el període de vol, el comportament i les plantes nutrícies de cada espècie.
  • Descripció morfològica i trets distintius per a una correcta determinació.
  • Primera classificació de l’estat de conservació i nivell de protecció segons criteris UICN aplicats a Catalunya. Descripció de l’estat de les poblacions, tendències i principals amenaces.
  • Capítol sobre la biodiversitat i la conservació de les papallones diürnes a Catalunya, amb mapes de biodiversitat, intensitat de mostreig i biodiversitat perduda.
  • També s’hi inclou una guia ràpida dels 83 gèneres i un glossari de termes en català.

Podeu adquirir la guia a través d'aquest enllaç o a les llibreries especialitzades.

Related news

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests

News
COP16 image
News

COP16, one more step but with an undercurrent of frustration