News

Som Sant Jordi, Som Natura

Share

Avui, diada de Sant Jordi es posa a disposició de tothom i de forma oberta el llibre “Som Natura: el repte de l’Antropocè”, un llibre editat per Jaume Terradas, catedràtic d’ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundador del CREAF, i Carles Castell, Assessor científic i divulgatiu de l’exposició que li dona nom al llibre.

Portada del llibre
Portada del llibre

L’obra ha estat coproduïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El llibre es va publicar amb motiu de l’exposició del mateix títol inaugurada a la seu del Museu al Fòrum el dia 15 de gener de 2019. L’exposició tenia per objectiu despertar emocions i consciències, i incitar a l’acció ciutadana per sumar esforços en la lluita per conservar la biodiversitat. Era tota una  experiència immersiva amb 18 instal·lacions audiovisuals.

Al llarg del recorregut, l’exposició proporcionava informació bàsica sobre l’estat de la biodiversitat i les problemàtiques ambientals a Catalunya i al conjunt del planeta. Tanmateix, per tal de facilitar la visita i la comprensió del missatge de fons, no incorporava aspectes més científics ni dades exhaustives.

Podeu descarregar-vos el llibre en el següent enllaç: Som Natura. El repte de l’Antroprocè

És per això que en aquest llibre, amb la participació d’una trentena de reconeguts científics i pensadors, s’ha volgut oferir informació i reflexions complementàries a l’exposició. Finalment amb un objectiu comú: despertar sensacions, fer reflexionar i animar a passar a l’acció, en aquest cas a partir de nombroses aportacions des de molt diversos camps de la ciència i la cultura.

“Som Natura: el repte de l’Antropocè”, recull informació i ofereix nombroses consideracions des de diversos punts de vista, de manera que constitueix un element complementari i enriquidor de l’exposició. Els editors han reunit les aportacions d’una trentena de reconeguts científics, pensadors i artistes del nostre país. El resultat ha estat una visió conjunta i complexa de la natura –i del paper que hi juguem els humans com a part d’ella–, des de la ciència i la cultura.

Al llibre, amb un enfocament i un llenguatge divulgatius, podreu trobar-hi excel·lents reflexions científiques sobre l’origen de la vida, l’aparició i evolució de l’espècie humana, o l’enorme riquesa que representa la diversitat biològica, barrejades amb magnífiques, i sovint menys conegudes, aportacions des de la filosofia, la pintura, la sociologia, la neurologia, la pedagogia o l’espiritualitat.

somnatura2

Al costat també d’una mirada més propera, a la riquesa i diversitat de la natura a casa nostra i dels problemes per a la seva conservació, comuns en la seva major part als del conjunt del planeta. En síntesi, el missatge és clar: Ens trobem davant de la sisena extinció en la història de la Terra, que ha marcat l’entrada a una nova era, l’Antropocè, en la qual l’activitat humana condiciona, i sovint destrueix, la vida al planeta.

Davant d’aquest fet, fruit d’un model socioeconòmic insostenible i esgotat, i de l’evidència que els humans necessitem la natura per a la nostra supervivència, cal actuar. Ens trobem al límit de la capacitat del planeta per tolerar els impactes que estem provocant –canvi climàtic, destrucció d’hàbitats, contaminació, sobreexplotació, pèrdua d’espècies– i la situació és realment greu.

Però els humans som poderosos. Hem demostrat ser capaços de malmetre el planeta amb les nostres accions però també podem actuar per conservar-ne la biodiversitat i els ecosistemes. Ens hi juguem la nostra vida i el nostre benestar. Com a mostra de la nostra capacitat per canviar les coses en positiu, a la part final del llibre es recullen nombroses iniciatives –d’institucions públiques, empreses, centres de recerca, institucions i entitats del tercer sector– d’allò que ja s’està fent en aquest sentit.

Hem d’actuar, i hem de fer-ho ara. No podem esperar més. A tot el món, moltes persones i organitzacions ja ho estan fent. El canvi està en marxa i cal que ens hi sumem tota la humanitat.

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

Report
Report

What is an urban forest?