News

El CREAF i la Fundació Caixa d'Enginyers continuen unint esforços per impulsar la ciència ciutadana 

Tècnic/a de comunicació

Alba Gimbert Àlvarez

Científica renaixentista i eterna aprenent, amb set insaciable d'explorar els apassionants mons de la comunicació, l'educació i la divulgació del patrimoni natural.
Share

El passat 20 de juny l’equip de la Fundació Caixa d’Enginyers va visitar l’Estació Biològica de Can Balasc, co-gestionada entre el CREAF i Parc de Collserola, per descobrir en directe i in-situ el gran potencial de la ciència ciutadana com a eina per reconnectar amb la natura i cooperar directament per la seva conservació. Vam compartir experiències i idees, en un breu itinerari pel bosc  on vam descobrir les seves problemàtiques. Així mateix, van gaudir d’una  demostració de les apps de dos projectes de Ciència Ciutadana del CREAF: Alerta Forestal i Ritme Natura. La fundació va conèixer  de primera mà les instal·lacions científiques (laboratoris, sales i parcel·la experimental).   

Aquesta col·laboració té com a objectiu principal impulsar la unió entre ciència i societat mitjançant un compromís col·laboratiu a llarg termini entre ambdues institucions. 

La visita està emmarcada en el segon any de l’Aliança Estratègica Fundació Caixa d’Enginyers-CREAF, renovada durant el període 2022-23. Aquesta col·laboració té com a objectiu principal impulsarà la unió entre ciència i societat mitjançant un compromís col·laboratiu a llarg termini entre ambdues institucions. Aquestes sinèrgies donen, per una banda, major abast a la transferència de coneixement de la recerca i la ciència ciutadana del CREAF i, per altra, multipliquen el coneixement ciutadà perquè puguin formar part de la ciència i democratitzar-la (impuls d’una cultura científica) que ens apropa, cada cop més, a l'objectiu principal d’aquesta aliança: que les persones i la natura caminin de la mà i que la ciència els permeti conèixer-la, cuidar-la i valorar-la.  

Hi ha problemes que ens toquen a totes, com la cura i conservació de la natura o el canvi climàtic. La ciència ciutadana ens permet, plegades, donar-hi resposta i nodrir-nos de coneixement i eines per fer-hi front. 

LAURA FORCE, tècnica de tiència ciutadana i educació ambiental del CREAF

Equip de la Fundació Caixa d'Enginyers i companyes del CREAF a Can Balasc.
Equip de la Fundació Caixa d'Enginyers i companyes del CREAF a Can Balasc. Imatge: Alba Gimbert.

Aquesta aliança estratègica està alineada amb dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que fan front als diversos reptes socials, econòmics i ambientals globals que encarem com a societat actualment. De quina manera? En aquest cas ho fem fomentant una ciutadania informada i empoderada, a més d’ implicada en la presa de decisions. Segons l'Anna Álvarez, responsable d’aliances de la Fundació, a través d’aquesta col·laboració de les dues entitats es podrà desenvolupar un major compromís amb el medi ambient i la societat.

Volem posar el nostre granet de sorra per ajudar a mitigar la crisi climàtica que estem vivint. Creiem en iniciatives com la ciència ciutadana que involucren i sensibilitzen a la ciutadania amb l’objectiu d’apropar la natura a les persones, aconseguint així que, entre totes i tots s’incentivi la cura de la natura i el medi ambient.

ANNA ÁLVAREZ, responsable d’aliances de la Fundació Caixa d'Enginyers

El director del CREAF, Joan Pino, recolza aquesta perspectiva i apunta que “la ciència ciutadana és una gran oportunitat perquè la societat entengui millor els reptes ambientals que tenim plantejats i, alhora, el paper que pot jugar la ciència per a encarar-los. I la col·laboració entre entitats de recerca com el CREAF i fundacions com Caixa d’Enginyers és estratègica per a assolir aquest objectiu”. 

Joan Pino, director del CREAF, i Iñaki Irisarri, director de la Fundació Caixa d'Enginyers.
Iñaki Irisarri, director de la Fundació Caixa d'Enginyers, i Joan Pino, director del CREAF. Imatge: Alba Gimbert.

La Fundació Caixa d’Enginyers és una entitat de caràcter privat i sense ànim de lucre que vol col·laborar en la protecció del medi ambient, la sensibilització de la societat i l’avantatge que suposa conèixer bé els desafiaments globals. L’objectiu principal és aportar un valor sostenible a les comunitats professionals i contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la societat mitjançant l’establiment de relacions basades en l’ètica, el compromís i la confiança. 

Aquesta aliança se suma als esforços que impulsem des del CREAF per establir noves relacions estratègiques, emmarcades dins l’oficina de ‘Filantropia i Aliances estratègiques. Aquesta oficina s’encarrega d’establir connexions entre el CREAF i el sector privat (entitats i ciutadania), teixir sinergies i compartir noves oportunitats de col·laboració directa entre la societat i la ciència del CREAF amb un valor afegit. 


Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

News
News

Rising atmospheric CO2 could widen inequalities in rice production between high- and low-income countries