11/05/2012 News

El CREAF promou un projecte de divulgació científica adaptat a persones amb discapacitat visual

Responsable de comunicación

Anna Ramon Revilla

Soy licenciada en Biología (2005 UAB) y Máster en Comunicación Científica y Ambiental (2007 UPF) . Desde 2011 soy la Responsable de Comunicación del CREAF.
Share

El projecte “A peu pels boscos” es basa en l’ús de la percepció com a eina per entendre i viure un ecosistema tan complex com és un bosc. Un conjunt de tallers participatius adaptats i conduïts per un guía expert, permetran que persones amb discapacitat visual millorin els seus coneixements científics en l'àmbit forestal.  Aquest és un projecte impulsat pel CREAF i coordinat per l’empresa Naturalwalks que es duu a terme gràcies al suport de la ONCE i al finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economia y Competitividad

El projecte posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals
El projecte posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals

El CREAF va idear l’any passat, en el marc de la commemoració de l’Any Internacional dels Boscos, una activitat de divulgació científica per a que persones amb discapacitats visuals poguessis visitar espais naturals singulars i conèixer la metodologia científica en l’àmbit de l’ecologia i la ciència forestal. Aquesta activitat va rebre el nom de “A peu pels boscos” i s’ha iniciat ja amb varies sortides programades gràcies al suport de la ONCE i d’altres entitats que treballen amb aquests col·lectius.

La iniciativa, coordinada per l’empresa Naturalwalks, ha dissenyat una sèrie de tallers participatius adaptats, que permeten divulgar el coneixement dels boscos a través de la percepció com a eina de contacte vivencial amb la naturalesa. Així, a cada visita es combinen explicacions teòriques sobre els aspectes més científics relacionats amb l'ecologia, el maneig del bosc, o la diversitat, amb experiències pràctiques en el terreny, on els invidents viuen en primera persona les tècniques d’anàlisi i d'estudi dels boscos. De forma transversal, es posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals. El llenguatge i metodologia dels tallers estarà fonamentat en potenciar l’ús dels sentits no visuals (olor, tacte, oïda, sabor,etc). Així, s'introdueixen conceptes com la humitat, la quantitat, forma i grandària de les fulles, les textures de les diferents escorces dels arbres o els sons dels habitants que ens envolten.

La ONCE i diferents entitats que treballen amb aquests públic s’han adherit a la proposta i ja hi ha un calendari de diverses sortides programades.

L'objectiu és incentivar les activitats de divulgació entre públics amb deficiències sensorials

El projecte també vol ser l’incentivador d'una nova línia d'activitats relacionades amb el foment de la cultura científica entre el públic amb deficiències sensorials de tot tipus. Donar eines pràctiques per incrementar les habilitats dels participants discapacitats visuals sobre el terreny, augmentar així la seva autonomia i potenciar la seva implicació en el desenvolupament d'activitats dins de les organitzacions de les quals formen part.

L’activitat està oberta a la participació ciutadana amb algun problema visual
L’activitat està oberta a la participació ciutadana amb algun problema visual

Ara amb el bon temps comença la major activitat de sortides per diferents tipus de boscos del territori català (alta muntanya, muntanya mitjana, muntanya baixa).

A més, l’activitat està oberta a la participació ciutadana amb algun problema visual i  per això s’han posat a disposició varies adreces de contacte i un bloc informatiu sobre l’evolució de l’activitat.

Contacte:

Evarist March:  info@naturalwalks.com

Related news

News
News

The first report on the conservation status of wild pollinators in Catalonia is presented

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa