Els sòls són clau en la regulació del clima, el subministrament d’aigua, la biodiversitat i la producció d’aliments.
El CREAF i l’Agència de Residus de Catalunya presenten un nou manual sobre com aplicar esmenes orgàniques per rehabilitar sòls
El CREAF i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) han publicat el Manual d’aplicació d’esmenes orgàniques per la rehabilitació de sòls, una guia pràctica que recull els criteris per seleccionar i utilitzar esmenes orgàniques com fangs de depuradora, compost o dejeccions ramaderes, entre d’altres, en projectes de restauració de sòls. Aquesta eina busca ser una referència per a tècnics i professionals, proporcionant pautes clares i aplicables sobre l’ús d’aquests materials. El document condueix a la persona lectora des dels fonaments de la restauració de sòls fins a les tècniques de barreja i d’aplicació d’aquestes esmenes orgàniques, tot destacant-ne els beneficis i les millors pràctiques.
En el context actual, on la degradació del sòl afecta el 60% dels ecosistemes mundials, aquest manual pren especial rellevància. “Els sòls són clau en la regulació del clima, el subministrament d’aigua, la biodiversitat i la producció d’aliments”, explica Vicenç Carabassa, investigador del CREAF i coautor del document. “Aquest manual pretén traslladar el coneixement generat durant molts anys de recerca d’una manera fàcil i entenedora, ajudant a transferir el coneixement científic als tècnics directament implicats en els projectes de restauració”.
Esmenes orgàniques: una solució sostenible i circular
Esmenes orgàniques: una solució sostenible i circular
Les esmenes orgàniques, com compost, biochar, fems o fangs de depuradora, permeten millorar la fertilitat del sòl, incrementar la retenció d’aigua i fomentar la biodiversitat. Aquestes esmenes, a banda d’aplicar-les directament al sòl, també poden fer-se servir per construir tecnosols, altrament dits “sòls tècnics a la carta” o “sòls construïts”, que són recreacions artificals de sòl que s’utilitzen quan la disponibilitat de sòls naturals adequats per a la restauració és limitada. Aquesta pràctica ja s’utilitza en restauracions de mines, infraestructures de transport o abocadors, on el sòl ha desaparegut i necessita fer-se de nou per tornar a ser funcional. A més, contribueix a la bioeconomia circular ja que obre una nova via de valorització de residus (tan orgànics com minerals).
L’ARC, destaca que el manual és “una guia pràctica i completa sobre l'ús d'esmenes orgàniques com a eina per a la restauració de sòls. Aquest document aportarà coneixement als tècnics i professionals involucrats en la restauració, esperant que ajudi a promoure un canvi positiu cap a la restauració i la preservació dels sòls”.
Aquest document s'emmarca en els esforços per implementar els principis de la Dècada de les Nacions Unides per a la Restauració dels Ecosistemes (2021-2030), i reafirma el compromís del CREAF i l’ARC amb la sostenibilitat i la gestió responsable dels recursos naturals.