05/12/2024 News

El CREAF i l’Agència de Residus de Catalunya presenten un nou manual sobre com aplicar esmenes orgàniques per rehabilitar sòls

Manual esmenes CREAF-ARC
Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Share

El CREAF i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) han publicat el Manual d’aplicació d’esmenes orgàniques per la rehabilitació de sòls, una guia pràctica que recull els criteris per seleccionar i utilitzar esmenes orgàniques com fangs de depuradora, compost o  dejeccions ramaderes, entre d’altres, en projectes de restauració de sòls. Aquesta eina busca ser una referència per a tècnics i professionals, proporcionant pautes clares i aplicables sobre l’ús d’aquests materials. El document condueix a la persona lectora des dels fonaments de la restauració de sòls fins a les tècniques de barreja i d’aplicació d’aquestes esmenes orgàniques, tot destacant-ne els beneficis i les millors pràctiques.  

En el context actual, on la degradació del sòl afecta el 60% dels ecosistemes mundials, aquest manual pren especial rellevància. “Els sòls són clau en la regulació del clima, el subministrament d’aigua, la biodiversitat i la producció d’aliments”, explica Vicenç Carabassa, investigador del CREAF i coautor del document. “Aquest manual pretén traslladar el coneixement generat durant molts anys de recerca d’una manera fàcil i entenedora, ajudant a transferir el coneixement científic als tècnics directament implicats en els projectes de restauració”. 

Vicenç Carabassa CREAF

Els sòls són clau en la regulació del clima, el subministrament d’aigua, la biodiversitat i la producció d’aliments.

Itinerari visual sobre què cal tenir en compte per aplicar esmenes orgàniques en la rehabilitatció i restauració de sòls. Disseny: José Luis Ordóñez

Esmenes orgàniques: una solució sostenible i circular

Les esmenes orgàniques, com compost, biochar, fems o fangs de depuradora, permeten millorar la fertilitat del sòl, incrementar la retenció d’aigua i fomentar la biodiversitat. Aquestes esmenes, a banda d’aplicar-les directament al sòl, també poden fer-se servir per construir tecnosols, altrament dits “sòls tècnics a la carta” o “sòls construïts”, que són recreacions artificals de sòl que s’utilitzen quan la disponibilitat de sòls naturals adequats per a la restauració és limitada. Aquesta pràctica ja s’utilitza en restauracions de mines, infraestructures de transport o abocadors, on el sòl ha desaparegut i necessita fer-se de nou per tornar a ser funcional. A més, contribueix a la bioeconomia circular ja que obre una nova via de valorització de residus (tan orgànics com minerals).

L’ARC, destaca que el manual és “una guia pràctica i completa sobre l'ús d'esmenes orgàniques com a eina per a la restauració de sòls. Aquest document aportarà coneixement als tècnics i professionals involucrats en la restauració, esperant que ajudi a promoure un canvi positiu cap a la restauració i la preservació dels sòls”.

Aquest document s'emmarca en els esforços per implementar els principis de la Dècada de les Nacions Unides per a la Restauració dels Ecosistemes (2021-2030), i reafirma el compromís del CREAF i l’ARC amb la sostenibilitat i la gestió responsable dels recursos naturals.

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information