La metodologia utilitzada per a aquest estudi va ser rigorosa i complexa, ja que mesurar les emissions volàtils en plantes tan petites i delicades com els briòfits suposa un repte tècnic. Es van emprar càmeres de mesura de fotosíntesi per estudiar 26 espècies de briòfits que habiten en ecosistemes fontinals de muntanya del nord-est d’Espanya. “Els briòfits són plantes petites i extremadament sensibles, i mesurar les seves emissions volàtils ha estat un repte. Fins i tot, el més petit canvi en el seu entorn pot alterar la quantitat o el tipus de compost que emeten”, comenta Ana Yáñez-Serrano
“Amb aquesta nova mirada cap a les molses i les hepàtiques i la seva sorprenent capacitat per comunicar-se i adaptar-se, s’obre la porta a un ventall de coneixements”, explica Yáñez-Serrano. En un context on el canvi climàtic posa en risc la biodiversitat global, aquests diminuts però extraordinaris organismes ens recorden que a la natura no hi ha res insignificant.
Què més ens podrien revelar aquestes plantes, pioneres en col·lonitzar terra ferma? Potser en els seus secrets químics i invisibles s’amaguen respostes a altres misteris, però és innegable que el seu paper en l’equilibri del planeta tot just comença a desxifrar-se. Encara tenen molt per explicar-nos.
Aquest estudi ha estat liderat per l’Ana Yáñez-Serrano de l’IDAEA-CSIC i el CREAF, i també hi han participat Joan Llusià, Iolanda Filella, Josep Peñuelas i Marcos Fernández-Martínez, del CREAF, Jordi Corbera de l’ICHN, Miguel Portillo-Estrada i Ivan Janssens del PLECO, Catherine Preece de l’IRTA i Francesc Sabater de la BEECA-UB.
Article de referència: Yáñez-Serrano, A. M., Corbera, J., Portillo-Estrada, M., Janssens, I. A., Llusià, J., Filella, I., Peñuelas, J., Preece, C., Sabater, F., & Fernández-Martínez, M. (2024). Drivers of biogenic volatile organic compound emissions in hygrophytic bryophytes. Science of the Total Environment, 946, 174293. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.174293