21/09/2022 Notícia

El CREAF entra al comitè assessor de ‘Hope! – En pie por el planeta’ de Javier Peña, influencer del clima

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia i comunicadora científica, compta amb experiència en projectes europeus de ciència ciutadana i divulgació al CREAF.
Comparteix

Aportar context, coneixement científic i novetats a les narratives actuals sobre els impactes i solucions del canvi climàtic és un dels objectius del CREAF en aquests darrers anys. En aquest sentit, el CREAF ha començat a caminar al costat de ‘Hope! – En pie por el planeta’, una plataforma de divulgació científica liderada pel Javier Peña que ja té un abast mundial a les regions hispanoparlants. La col·laboració entre Hope i el CREAF s'inicia amb

">un vídeo que explica el potencial de l'agricultura regenerativa per mitigar el canvi climàtic i regenerar els sòls degradats. La gravació s'ha dut a terme a la finca Planeses, on el CREAF coordina el projecte Life-Polyfarming. A banda de promoure aquest vídeo i d'aportar-li contingut, el CREAF també passa a ser part del comitè assessor de Hope! aportant el seu coneixement científic.

“Assessorar, donar suport i informar periodistes i influencers és una forma directa de contribuir a crear missatges al voltant de la urgència del canvi climàtic, dels seus efectes i de les seves solucions. Ells tenen un paper clau i central en la construcció del relat que arriba a la societat”

ANNA RAMÓN, responsable de comunicació del CREAF.

Actualment els vídeos d'Hope! tenen més de 600 milions de reproduccions a tot el món i aglutinen 1,6 milions de seguidors a les xarxes socials, que inclouen YouTube, Instagram, Twitter, Facebook, Linkedln i TikTok. Els vídeos es caracteritzen per utilitzar un llenguatge fresc, directe i comprensible per transmetre coneixement científic al voltant del clima, l'ecologia i la biodiversitat.

D'acord amb Javier Peña, “per promoure canvis reals, necessitem que la ciutadania estigui realment informada del punt en el qual ens trobem i quines mesures proposa la ciència. Les xarxes socials són eines que poden ajudar-nos a aconseguir-ho”.

La divulgació científica com antídot davant la crisi climàtica

El contingut de Hope! sempre és rigorós i el revisa un comitè assessor científic al qual pertanyen figures com ara Fernando Valladares, professor de recerca del CSIC i professor associat de la Universidad Rey Juan Carlos; Emma Huertas, científica del CSIC i coordinadora de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària WATER:iOS o Eloy Sánchez, professor de Tecnologies Energètiques i Energies Renovables a la Universidad Rey Juan Carlos i revisor expert de l'IPCC. A partir d'ara el CREAF també formarà part d'aquest comitè.

D'acord amb Peña la clau de l'èxit dels seus vídeos resideix en què “des de Hope! expliquem la cruesa de les dades i la seva complexitat, però sempre amb un llenguatge molt treballat i acompanyat amb solucions”.

Trozo de tierra de un huerto regenerativo en la finca Planeses. Imágen: Ángela Justamante
Sòl d'un hort regeneratiu a la finca Planeses. Imágen: Ángela Justamante

La història de Hope! va començar al 2018, quan Javier Peña, el seu fundador, va llegir l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, conegut per les seves sigles IPCC. El document alertava sobre les conseqüències irreversibles de l'escalfament global, 1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials. Davant d'aquestes dades, Javier va iniciar el seu camí com a divulgador mediambiental.

D'acord amb Peña la clau de l'èxit dels seus vídeos resideix en què “des de Hope! expliquem la cruesa de les dades i la seva complexitat, però sempre amb un llenguatge molt treballat i acompanyat amb solucions”.

Avui dia, vivim una emergència climàtica que afecta el nostre dia a dia: onades de calor, augment de sequeres, desforestació, pèrdua de biodiversitat, falta d'aigua i esdeveniments extrems, com ara grans incendis forestals o inundacions. Malgrat això, aquests temes encara no són una prioritat per l'agenda mediàtica i política i, per tant, no arriben a bona part de la població.

“El CREAF i Hope! tenim l'objectiu comú que el coneixement científic al voltant del canvi climàtic arribi a la societat, així que esperem continuar sumant col·laboracions i esforços”, comenta Javier Peña.

En aquest sentit, el CREAF també aposta per les plataformes digitals com a un mitjà informatiu. Des que es va constituir el seu departament de comunicació, a l'any 2011, les seves xarxes socials compten amb milers de seguidors, amb Twitter encapçalant, i el seu blog rep milers de lectors i lectores mensuals. Als seus canals podem llegir l'última actualitat científica al voltant del canvi climàtic i la biodiversitat: gestió dels boscos, restauració d'ecosistemes degradats, pol·linitzadors, incendis o gestió de l'aigua, entre d’altres.

Imatge: Javier Peña, influencer i fundador de la plataforma de divulgació 'Hope!-Vídeos para el cambio'. Autor: Javier Peña.

Sèrie documental

Actualment Hope! treballa en la producció d'una docuserie dividida en 10 episodis i finançada gràcies al micromecenatge. Cada episodi explicarà solucions a la crisi climàtica, totes elles basades en l'informe Drawdown, una iniciativa internacional que destaca les 100 solucions per revertir l'escalfament en una generació. Els vídeos s'englobaran en grans temes com l'alimentació, la mobilitat, la construcció, l'energia o l'economia.

A més, al 2022 va néixer la ‘Fundació Hope! Acció Climàtica’. La Fundació pretén anar un pas més enllà de la divulgació i empènyer projectes de mitigació i adaptació al canvi climàtic a escala local i estatal.

Aquí podeu gaudir del primer vídeo de la col·laboració entre el CREAF i el projecte Hope!:

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?