18/03/2024 Notícia

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

Comparteix

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA. Aquest consell reuneix figures rellevants del sistema català d'R+D+I amb l'objectiu d’aconsellar el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat en les polítiques de mecenatge R+D+I. La iniciativa busca fomentar la participació de la ciutadania i dels agents econòmics en el món de la recerca, així com obrir noves vies d'implicació i col·laboració amb la ciència d’excel·lència del territori. 

Durant aquesta primera sessió del Consell s’han compartit moltes reflexions interessants, com la del Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras: "de la mateixa manera que no pot existir recerca sense universitat ni universitat sense recerca, no és viable continuar construint un país basat en el coneixement sense el compromís, la participació i la contribució de tota la societat"

El Consell, que s’ha establert com el tercer i últim òrgan de governança emmarcat al desplegament  de la Llei de la Ciència de Catalunya, no només presentarà propostes al Govern per actualitzar la política de mecenatge en R+D+I, sinó que també exercirà funcions clau com plantejar activitats prioritàries de mecenatge, facilitar informació sobre beneficis fiscals, crear guies de convenis de col·laboració, vetllar per la col·laboració amb altres entitats, assessorar en aportacions i demandes de mecenatge, facilitar contactes entre entitats i mecenes, i promoure campanyes per impulsar el mecenatge en recerca, desenvolupament i innovació a Catalunya. 

Filantropia científica: volem restaurar la natura plegades 

Quan la ciència col·labora amb persones, fundacions i empreses, ho podem fer més de pressa i amb major impacte, juntes tenim més veu per liderar el canvi.

De quina manera el CREAF ja treballa en tots aquests aspectes amb la col·laboració de la societat? Primer de tot posem una mica de context. L'emergència ecosocial és una realitat i ara més que mai necessitem polítiques territorials que tinguin com a base una ciència d’excel·lència. A la vegada, necessitem investigació científica d'alta qualitat, rigorosa i fiable que doni respostes i dades. I la realitat és que quan la ciència col·labora amb persones, fundacions i empreses, ho podem fer més de pressa i amb major impacte, juntes tenim més veu per liderar el canvi.  

Amb el Programa de filantropia científica i mecenatge social del CREAF, ens obrim a caminar amb tothom que comparteixi la nostra missió i els nostres valors: Rigor i pensament crític, col·laboració i cooperació, compromís, aprenentatge multidisciplicar, i molta, molta passió. Volem treballar per fer la recerca científica més accessible a tota la societat i que plegades aconseguim que crei un major impacte social, promocionant alhora la difusió professional dels resultats de manera oberta per facilitar l'accés lliure al coneixement científic com a eina d’empoderament social. 

Per garantir aquest suport professional a la recerca científica en ecologia del CREAF, hem establert des dels inicis un codi ètic i de bones pràctiques propi que guia les nostres interaccions amb persones i entitats privades, tant en àmbits de mecenatge/filantropia com en altres formes de col·laboració estratègica institucional. A més, des del CREAF participem de manera activa en xarxes professionals de fundraising d’àmbit estatal i autonòmic, com l'Asociación Española de Fundraising i l'Associació Fundraising.cat. Amb aquesta implicació busquem mantenir els estàndards de qualitat, transparència i traçabilitat en les nostres activitats de captació de fons i aliances estratègiques. Això no només ajuda a garantir la integritat en les nostres relacions institucionals i col·laboracions amb la ciutadania, sinó que també contribueix a donar un suport estable a la recerca científica d'excel·lència i, per descomptat, com no podria ser d’altra manera, una contribució als esforços globals de la conservació de la natura.  

"Tenim un gran repte comú social, econòmic i ambiental per davant, però per fer-hi front de manera realment eficaç, no ho podem fer sols! Fent xarxa i cooperant amb el suport de les persones i entitats compromeses -agents de canvi-, és com realment podrem liderar aquests canvis sistèmics que necessitem per junts aconseguir restaurar la salut del planeta i la nostra. Som-hi, us hi esperem!"

ALICIA CARDONA BARREÑA, coordinadora filantropia i aliances estratègiques del CREAF.

T'agradaria unir-te a la comunitat de mecenes-amics del CREAF?  

Si estàs interessat/ada en donar suport i ajudar-nos a impulsar la nostra ciència d’excel·lència t’oferim l’oportunitat de convertir-te (tu o la teva entitat) en mecenes-amics del CREAF,  formant part així d'unacomunitat creixent de persones i entitats compromeses col·laboradores, amb interessos compartits i alineats amb la nostra missió i valors. No només podreu contribuir econòmicant, sinó que també podreu ajudar-nos a fer ressò dels majors reptes actuals i solucions actuant com a ambaixadores de la ciència, unint esforços amb tota la base social per al CREAF per aconseguir un veritable impacte social.  

Vols saber quins són els tres fons institucionals que impulsem des del Programa de Filantropia científica del CREAF per fer avançar plegades la recerca? Ara pots escollir la que més t’encaixi: 

  • Fons centre de ciència d'excel·lència: dona suport a la missió del CREAF per avançar en les fronteres de la ciència i continuar establint i consolidant vincles entre l'àmbit acadèmic, les administracions, el sector privat i la societat. És una oportunitat per participar en promoure el motor de la recerca científica d'excel·lència del centre i la seva difusió i divulgació professional. 
  • Fons per la ciència ciutadana: ajuda a impulsar i dinamitzar els projectes de ciència ciutadana del CREAF i, a més, fomentar una ciència oberta i participativa. Volem posar a l’abast de tota la societat la participació ciutadana on el voluntariat científic que oferim, com per exemple: centinelles del bosc, papallonaries, detectius dels canvis fenològics i molt, molt més! (per més informació feu clic aquí
  • Fons recerca pels boscos del futur: contribueix directament a la recerca ajudant tant a joves talents com sèniors per desenvolupar els seus projectes i estudis capdavanters! Amb aquestes contribucions, ens ajudeu a escalar i accelerar la nostra ciència per poder continuar treballant en millorar i consolidar l'impacte social de la recerca forestal aplicada. Us oferim dues modalitats per contribuir: d’una banda, les beques d'ajut a la recerca, amb les quals ajudes a impulsar el talent jove investigador o consolidar el talent sènior co-finançant la part que els hi requereix la beca pre/postdoctoral. D'altra banda, amb les beques científiques basals ajudes a impulsar una recerca d’alta qualitat acompanyada d’un entorn laboral de gestió professional i eficient   

A través d’aquest fons, volem oferir-vos l’oportunitat de ser una part activa del suport a la investigació científica d’excel·lència i la conservació eficaç de la natura que lidera el CREAF, i per això volem fer-ho junts amb tu! 

Et convidem a anar un pas més enllà amb el teu compromís amb la ciència i la natura! 

La teva solidaritat ara té major recompensa que mai 

Sabies que les teves donacions no només contribueixen a promoure la ciència i recuperar la natura, sinó que també te'n podem oferir avantatges fiscals? Llegeixes bé, sí! Ara et costen molt menys gràcies a les desgravacions que se n’apliquen, tant a Catalunya al tram autonòmic (persones físiques) com a Espanya (persones físiques i jurídiques). Per a la gestió d’aquestes víes de col·laboració, disposem d’un acord marc d’aliança institucional amb la Fundació Terra (fundació partner fiscal), a través de la qual us oferim també l’oportuniat de vehicular les vostres contribucions per qui estigui interessat en, d'una banda, una major avantatge fiscal, d'altra banda, en convenis de col·laboració empresarial o, per últim,  entitats/altres vies de col·laboració planificada.

"Que la filantropia té un rol important en la ciència és ja obvi. Aquesta nova etapa del CREAF -en col·laboració amb la Fundació Terra- obre les portes a filantrops/es i mecenes a participar en descobriments científics vitals pel futur del nostre planeta."

CHRISTOPHER CARNIE, Director Fundació Terra.

Gràcies a la nostra comunitat de Mecenes-Amics del CREAF, persones i entitats compromeses amb la ciència d’excel·lència i la salut del nostre entorn natural, juntes aconseguirem construir el nostre futur resilient amb una única salut planetària.

Ens ajudes a moure la ecologia i la ciència? Comptem amb tu!
Per qualsevol qüestió, o si simplement vols més informació, contacta amb l’Alicia Cardona – Oficina de Filantropia del CREAF: filantropia@creaf.uab.cat

Notícia escrita amb la col·laboració de:

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?