La recerca i innovació ambientals, eix d’una missió a Finlàndia impulsada per iCERCA en què intervé el CREAF
La recerca científica és un dels referents que Finlàndia i els països nòrdics han aconseguit transmetre al món, que té el seu embrió en una innovació educativa puntera a Europa. Amb aquest horitzó, el CREAF intervé a la visita impulsada per la institució iCERCA aquesta setmana a Finlàndia de 7 centres de recerca catalans amb diverses entitats públiques finlandeses homòlogues. L’objectiu del viatge és establir aliances i identificar noves oportunitats de projectes.
La delegació catalana està encapçalada per Lluís Rovira, director d’iCERCA. Per part del CREAF hi assisteixen el seu director, Joan Pino, i l’investigador del CREAF i el CSIC Lluís Brotons. I hi intervenen activament també directors i investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), el Centre de Recerca en Agrotecnologia (AgroTecnio) i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE).
L'objectiu del viatge, promogut per la institució iCERCA, és establir aliances i identificar noves oportunitats de projectes amb diverses entitats públiques finlandeses en l'àmbit de la recerca i l'educació mediambiental.
Els centres i institucions amb els que s’establirà contacte són l’institut especialitzat en recursos naturals LUKE (Natural Resources Institute Finland), el centre de recerca centrat en medi ambient SYKE (Finish Environment Institute), la Universitat de Lapland, l'European Forest Institute, el centre de recerca i tecnologia VTT, així com l'institut geològic i miner GTK. També es compartiran objectius i projectes futurs amb el Ministeri d'Agricultura i Boscos finlandès, l'agència pública de recerca finlandesa Academy of Finland, el centre de tecnologies digitals CSC i l'agència pública d'innovació Bussiness Finland.
El CREAF ha intervingut de manera activa en una vintena de projectes europeus conjuntament amb centres de recerca finlandesos. Entre d’altres, WQeMS, RESONATE, FORGENIUS, EOSC Focus, Clearing House i el recentment iniciat BioAgora.