22/11/2022 Notícia

Quatre investigadors del CREAF tornen a ser distingits entre els més citats del món

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

Els investigadors Jordi Martínez-Vilalta (CREAF i professor de la UAB), Maurizio Mencuccini (CREAF i ICREA), Josep Peñuelas (CREAF i CSIC) i Jordi Sardans (CREAF) han tornat a ser inclosos a l’índex dels altament citats al món, que publica cada any l’empresa Clarivate, especialitzada en dades i anàlisi sobre innovació. Martínez-Vilalta i Mencuccini formen part del rànquing en la categoria de Plant and Animal Science, igual com Peñuelas que, alhora, també està distingit en l’àmbit d’Environmental and Ecology. I Sardans ha sigut destacat a la categoria Cross-Field.

Per a Jordi Martinez-Vilalta, el reconeixement està íntimament relacionat amb el fet de treballar en "grans àmbits de l’ecologia i la ciència de plantes i animals, que generen interès i discussió”. Segons Maurzio Mencuccini, la connexió entre el seu focus de recerca i el canvi climàtic explica gran part de l'interès que es genera: “la nostra presència en aquest rànquing indica la integració entre la ciència sobre plantes i el canvi climàtic, i la nostra col·laboració amb especialistes en canvi global, en Física, en modelització de la Terra, etc". En paraules de Josep Peñuelas, tornar a aparèixer a l’índex dels professionals de la ciència més citats “és un reconeixement per a nosaltres, pels nostres equips i pels nostres àmbits de recerca”. I per part de Jordi Sardans, la seva producció científica s’especialitza en la resposta que la química pot donar a problemes ambientals, "per aportar una proposta àmplia que té cabuda a diverses publicacions".

L'índex Clarivate s'adapta per reconèixer el treball interdisciplinari d'investigadores i investigadors, alhora que conviu amb d'altres més recents com ara el de la Coalition for Advancing Research Assessment i de la Declaration on Research Assessment.

L’índex Clarivate ha fet un esforç per adaptar-se als nous temps, impulsant per exemple el reconeixement dels investigadors i investigadores que treballen en diversos camps i de forma interdisciplinària. Aquest rànquing conviu amb d’altres que exploren noves maneres d'avaluar la recerca que estan apareixent els darrers anys, i que volen afavorir una ciència més diversa, inclusiva i col·laborativa, recolzada en regles i pràctiques d'ètica i integritat i impulsada per l'objectiu de maximitzar la qualitat i l'impacte de la recerca. En són dos exemples el plantejament de la Coalition for Advancing Research Assessment i el de la Declaration on Research Assessment (DORA).

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel