Aigua i Canvi Global
Quines són les línies de recerca del CREAF sobre gestió sostenible de l'aigua i canvi global? Quins són els projectes actius o recents en aquest camp? Descobreix-ho a continuació.
Quines són les línies de recerca del CREAF sobre gestió sostenible de l'aigua i canvi global? Quins són els projectes actius o recents en aquest camp? Descobreix-ho a continuació.
Dins del marc de les accions d’impuls a l’R+D+i en sostenibilitat de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat (SMAS), el passat 18 de juliol es va dur a terme unajornada interna sobre els projectes emblemàtics d’R+D+i de la Secretaria.
El projecte, que serà co-finançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, neix amb l'objectiu de provar aquestes mesures en l’ús de l’aigua, l’agricultura i la gestió forestal al voltant de tres conques hidrogràfiques catalanes: la de la Muga, la del Ter i la del Segre.
Eduard Pla intervé en viu i en directe en el debat sobre l'ús de l'aigua del programa Para Todos La 2, de TVE, emès el divendres 8 de gener. L'investigador del CREAF remarca que cal d'atendre també les necessitats d'aigua dels ecosistemes, perquè puguin continuar proveint-nos dels bens i serveis ecosistèmics que necessitem per viure.
El passat dimarts 10 de juliol, la Diana Pascual i l'Eduard Pla, van participar com a ponents al Workshop "Landscape and Climate Change" que s'està duent a terme aquests dies a la ciutat d'Olot. Aquest workshop s'inscriu en el marc de l'European Master of Planning and Policies for the city, the environment and the landscape.
El CREAF, en col·laboració amb l’Obra Social de CatalunyaCaixa i l’IRTA, l’ETC-SIA i la UPC, ha dut a terme un projecte de tres anys de durada per estimar les vulnerabilitats del litoral català davant els principals efectes del canvi global relacionats amb la disponibilitat d’aigua. L’objectiu del projecte ha estat també el de recomanar una sèrie de mesures d’adaptació orientades a millorar l’ús i la gestió de l’aigua, un recurs cada cop més limitat a la regió mediterrània.
Nombroses projeccions fetes per diversos organismes internacionals apunten que la Mediterrània serà una de les regions del planeta més vulnerables al canvi ambiental global. Aquest fenomen, que té en compte els efectes del canvi climàtic, de l’explotació dels recursos naturals i dels canvis d’usos del sòl, afectarà la disponibilitat d’aigua. Això pot afectar des del funcionament dels ecosistemes naturals o l’agricultura, fins a les pròpies masses d’aigua o les activitats socials i econòmiques.
El projecte ACCUA, realitzat en col·laboració entre el CREAF i l’Obra Social de CatalunyaCaixa, alerta que cap al 2030 la conca del Siurana podria patir un dèficit hídric important que posaria en compromís la viabilitat del cultiu de la olivera en algunes zones de la conca. Alhora, l’augment de temperatures faria que la vinya visqués un desfasament entre la maduresa dels sucres, i la maduresa de les aromes i polifenols que podria donar lloc a vins o a processos enològics diferents als actuals.
El projecte ACCUA, realitzat en col·laboració entre l’Obra Social de CatalunyaCaixa i el CREAF, alerta que cap al 2030 el Fluvià disposarà d’un 20% menys d’aigua a la capçalera. Altres impactes del canvi climàtic, com la pujada de temperatures, escurçaran el cicle biològic del blat de moro i provocaran que els agricultora plantin i recullin més aviat el gra. ACCUA proposa mesures d’adaptació a aquests canvis com són els canvis en les varietats de blat de moro per altres més resistents a la manca d’aigua.
ACCUA (Adaptacions al Canvi Climàtic en l'Ús de l'Aigua) és un projecte de tres anys de durada finançat per L'Obra Social de Catalunya Caixa i coordinat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) que compta amb la participació d'altres centres.
Ara us convidem a la presentació de resultats per la conca del Fluvià de l’estudi ACCUA, en el què el CREAF durant 3 anys ha investigat les adaptacions al Canvi Climàtic en l’ús de l’Aigua.