News

La Terra podria assolir l’aspecte d’un donut d’aquí als propers 40 anys

Tècnic/a de comunicació

José Luis Ordóñez García

Sóc biòleg (UAB, 1995) i doctor en biologia (UAB, 2004) . M'incorporo al CREAF l'any 1996 com a tècnic de camp i laboratori de l'Inventari Ecològic i Forestal (IEFC). Des
Share

Els experts asseguren que el desglaç causat pel canvi climàtic podria augmentar el grau d’atracció entre el Pol Nord i el Pol Sud, fins al punt de fondre’s en un òscul central que donaria lloc a un donutoide. 

Un estudi internacional liderat pel Dr. Abel Pau, investigador del CREAF expert en modelització i inventor dels sudokus de lletres, ha revelat la possibilitat que la humanitat es trobi davant dels darrers anys d’esfericitat de la Terra.

Simulació de l’aspecte zenital de la Terra el 2050, segons el model TAS-KKAT.
Simulació de l’aspecte zenital de la Terra el 2050, segons el model TAS-KKAT.

Segons aquest estudi, presentat avui, 28 de desembre, a l’aula magna del Centre d’Art Reina Sofía de Sant Hipòlit de Voltregà, la retirada dels gels àrtic i antàrtic podria augmentar la força magnètica dels pols fins a iniciar un desplaçament de l’un cap a l’altre per l’interior del planeta. “Tots sabem que els pols oposats s’atrauen – ens recorda el Dr. Pau -, i per això ens vam preguntar com era possible que el Pol Nord i el Pol Sud es mantinguessin sempre a la mateixa distància”.

Mitjançant l’ús de complexos models de teledetecció i probabilística clàssica newtoniana, l’equip investigador ha arribat a la conclusió que els pols no es mouen gràcies al paper conservador que juguen las grans masses de gel que els cobreixen, les quals actuen com a estabilitzadores de la seva posició. “No sé com no se’ns va acudir abans – s’estranya la Dra. Julià, col·laboradora de l’estudi -, si des del 1913 tothom i totdon conserva els seus ‘polos’ al congelador”.

No obstant això, la probabilitat de mantenir aquesta situació durant els propers 40 anys és pràcticament nul·la a causa de l’escalfament global. “Amb la fusió del glaç, la força magnètica d’atracció dels pols oposats augmentarà fins a límits mai vistos, i la natura farà la resta” – ens ha confirmat el Dr. Pau.

Les conseqüències d’aquest fet seran imprevisibles, però alguns sectors econòmics ja han manifestat el seu entusiasme al respecte. Algunes corporacions del transport estan tornant a incrementar el consum de combustibles fòssils, i mantenen els motors engegats fins i tot quan els vehicles es troben estacionats i fora de servei, per augmentar les emissions de CO2. “Així accelerem el procés – ha declarat Bob Alicon, president de Crash Travelling Coorporation -. Penseu com de rentable seria la ruta Burgos-Camberra si travesséssim pel forat.”

D’altra banda, l’empresa Panrico, propietària de la marca Donuts, també ha fet palesa la seva satisfacció per haver servit d’inspiració a las forces de l’Univers, i anuncia la propera aparició de nous productes commemoratius.

Nota important: Recomanem als lectors que parin especial atenció al disseny lunar que resulta del model i a la data d’avui.

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

News
News

Rising atmospheric CO2 could widen inequalities in rice production between high- and low-income countries