31/07/2013 News

Investigadors del CREAF treballen en un estudi sobre les cobertes i usos del sòl de la Península

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Share

El projecte DINACLIVE vol analitzar com han canviat les cobertes i els usos del sòl a tota la Península Ibèrica. Amb el material que se n’extregui es podran observar els impactes del canvi climàtic i d’altres factors com ara els efectes de la sequera sobre la vegetació.

Exemple de mapa sense corregir (esquerra) Exemple de mapa amb correccions aplicades (dreta)
Exemple de mapa sense corregir (esquerra) Exemple de mapa amb correccions aplicades (dreta)

Els investigadors Joan Masó, Lluís Pesquer i Ivette Serral lideren aquest projecte finançat pel Ministerio de Economía y Competividad que es durà a terme fins al 2015. Es tractarà d’analitzar llargues sèries climàtiques actuals, però també imatges de satèl·lit amb registres que cobreixen més de 40 anys, una feina iniciada amb l’Atlas Climático Digital de la Península Ibérica i amb el Servidor d’imatges de Satèl·lit de Catalunya, el SatCat. De fet, un dels objectius que l’equip pretén aconseguir és extendre la informació obtinguda pel Servidor d’Imatges català a tota la Península.

Per fer-ho caldrà afegir procediments per corregir les deformacions i els efectes atmosfèrics sobre les imatges de satèl·lit. En general, les deformacions d’aquestes imatges es donen per la pròpia geometria dels sensors, pel relleu del terreny o bé per imprecisions que es poden produir en el moment de la captura. Aplicar aquests processos de correcció permetrà extreure posteriorment la informació apropiada d’usos i cobertes del sòl. A més, a partir d’aquestes imatges es podran comprendre les principals causes dels canvis produïts en els últims anys i es podran generar mapes que pronostiquin futurs  canvis d’usos del sòl.

El tractament massiu de dades necessari per a la realització d’aquest projecte planteja reptes de capacitat computacional, automatització de processos i d’emmagatzematge i la integració de les metodologies més innovadores conegudes com a Big Data. Per aconseguir integrar les  modernes infraestructures de dades espacials europees i mundials com INSPIRE i GEOSS, es posaran en marxa diversos serveis web (seguint estàndards de l’Open Geospatial Consortium). Aquests serveis mostraran els mapes pel gran públic i permetran descarregar-se les dades i l’aprofundiment d’altres científics en aquest camp.

DINACLIVE és un projecte que treballa en diverses línies prioritàries del grup de  recerca GRUMETS i que ha de contribuir a la comprensió dels agents i de les conseqüències del canvi global sobre el nostre territori. Els nous desenvolupaments de l’àmbit de la teledetecció i l’anàlisi espacial quedaran incorporats en les noves versions del SIG MiraMon.

Per més informació:

Servidor d’imatges de Satèl·lit de Catalunya:  www.opengis.uab.cat/wms/satcat/

l’Atlas Climático Digital de la Península Ibérica:  www.opengis.uab.es/wms/iberia/

l’Open Geospatial Consortium:  www.opengeospatial.org

SIG MiraMon:  www.creaf.uab.cat/miramon

GRUMETS:  www.grumets.uab.cat

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

News
News

Extensive land use: the best strategy for reversing rural depopulation and protecting nature