En record d'Ilkka Hanski
Possiblement hores d'ara ja ho sabeu la majoria, però en tot cas volia deixar constància de la gran pèrdua que va suposar la mort, ahir, de l'ecòleg finès Ilkka Hanski.
Sens dubte, l'Ilkka ha estat un dels ecòlegs més influents i brillants de les darreres dues dècades. Molt arrelat a la història natural més genuïna (amb només 11 anys va començar una col·lecció de papallones fineses, que encara conservava a casa seva tot orgullós ).
Es va fer famós a la dècada dels 90 a partir dels seus estudis empírics i teòrics sobre la dinàmica metapoblacional d'animals i plantes en paisatges fragmentats.
Tot i començar estudiant la dinàmica espacial dels escarabats peloters (dels quals era un gran especialista), el seu principal sistema d'estudi van ser les poblacions de la papallona Melitaea cinxia (el damer puntejat) a l'arxipèlag de les illes Aland. Encara ara, després de més de 20 anys, el seu equip de la Universitat d'Helsinki continua censant anualment els nius amb larves hivernants en un conjunt de més de 1500 prats distribuïts per aquestes illes. També va fer contribucions cabdals sobre la dinàmica de rosegadors i depredadors als països nòrdics. Així mateix va treballar intensament sobre temes relacionats amb la conservació de la biodiversitat, tant a Madagascar com als boscos boreals que tan bé coneixia. Darrerament, havia derivat cap a l'ecologia molecular, sobretot en relació amb el seu sistema preferit, el damer puntejat a les illes Aland.
El seu llegat científic és enorme, tant per la producció com per la gran influència de la seva obra. Entre aquesta destaquen diversos llibres sobre dinàmica metapoblacional i una gran quantitat de treballs teòrics i empírics inspiradors. Ens ha deixat una ment privilegiada a l'edat de 63 anys.
El recordarem per molts anys.
Constantí Stefanescu
Investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i associat al CREAF