10/12/2018 News

LiquenCity organitza la primera marató per trobar líquens a Barcelona

Tècnic/a de comunicació

Pau Guzmán Martín

Soc Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduat en Biologia Ambiental amb menció en Biologia Vegetal (UAB, 2016) i Tècnic Superior en Gestió i Organització de Recursos
Share

Es tracta d’un bioblitz –una mena de marató naturalista– que tindrà lloc el diumenge 16 de desembre al Parc del Castell de l’Oreneta de Barcelona. L’objectiu de l’activitat és trobar tants líquens com sigui possible durant tot el matí.

Una participant de LiquenCity Barcelona fotografia un liquen amb el mòbil.
Una participant de LiquenCity Barcelona fotografia un liquen amb el mòbil. Autor: Pau Guzmán.

Ja et pots apuntar a la primera activitat oberta al públic del projecte LiquenCity! Serà una mena de marató naturalista o bioblitz on el púbic participant buscarà tots els líquens que pugui durant un matí. L’equip de LiquenCity Barcelona guiarà en tot moment la jornada i oferirà dues xerrades informatives.

L’activitat es durà a terme el proper diumenge 16 desembre al Parc del Castell de l’Oreneta de Barcelona a les 10.30 h. El punt de trobada serà a l’espai de joc infantil de dins del Parc (mapa), al costat de les taules de ping pong, amb la següent organització:

10.30 h – 11.00 h: Primera convocatòria. Xerrada informativa sobre el projecte, la ciència ciutadana, els líquens com a bioindicadors i instruccions per a la presa de dades amb exemple pràctic.

11.00 h – 12.30 h: Bioblitz.

12.30 h – 13.00 h: Segona convocatòria. Xerrada informativa sobre el projecte, la ciència ciutadana, els líquens com a bioindicadors i instruccions per a la presa de dades amb exemple pràctic.

13.00 h – 14.30 h: Bioblitz.

Instruccions

  • Per poder participar cal que confirmeu la vostra assistència omplint aquest formulari.
  • Per registrar les observacions dels líquens fem servir la plataforma de ciència ciutadana Natusfera. Aquesta plataforma es pot fer servir des de l’ordinador i des del mòbil gràcies a la seva app gratuïta per a Android i iOS. Per tant, és molt important que et descarreguis l’app de Natusfera al mòbil i et creïs un usuari. Un cop fet això, busca el projecte “LiquenCity Barcelona – Sarrià-Sant Gervasi” i uneix-te. No pateixis, tens tota la informació de com fer-ho a la pàgina “Descarrega’t Natusfera” del nostre web.
  • Per últim, et recomanem que consultis la metodologia de mostreig per a la presa d’observacions; així seràs un alumne avantatjat!

Participa-hi! Passarem una estona agradable contribuint al coneixement científic dels líquens i et convertiràs en un ciutadà científic.

El projecte de ciència ciutadana LiquenCity pretén esbrinar quina és la diversitat de líquens que viuen als arbres de Barcelona i Madrid i relacionar-ho amb la qualitat de l'aire d’ambdues ciutats. Això és possible gràcies a que els líquens són uns excel·lents bioindicadors de la qualitat ambiental, és a dir, alguns d’ells són molt sensibles a la contaminació atmosfèrica. Amb aquest objectiu, el projecte busca la participació dels habitants d’ambdues ciutats que, juntament amb la col·laboració d'un equip expert en líquens, identificaran les espècies d’aquests organismes que viuen a les dues capitals.

Més informació al web de LiquenCity. Per a qualsevol consulta o aclariment, contacta’ns a liquencity@creaf.uab.cat.

Related news

News
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
News

A set of proposals for political action in the Mediterranean against the climate crisis is presented at COP29

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests