18/08/2015 Notícia

Científics i Mossos d'Esquadra col·laboren per trobar mosquit tigre dins dels nostres cotxes

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat està efectuant els mostrejos en coordinació amb els Mossos d'Esquadra de Catalunya en el marc del projecte que lidera l'equip de Atrapaeltigre.com del CEAB-CSIC i del CREAF.

Segons les dades ciutadanes del 2014 recollides amb Tigatrapp, aquest estiu els espanyols podríem arribar a transportar en els nostres vehicles uns 800.000 mosquits tigre.

Control dels Mossos d'Esquadra amb els tècnics del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat (Foto Roger Eritja)
Control dels Mossos d'Esquadra amb els tècnics del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat (Foto Roger Eritja)

És probable que un mosquit tigre hagi viatjat amb nosaltres de Barcelona a Galícia aquestes vacances? De forma natural aquesta espècie de mosquit es desplaça volant uns escassos 500 metres de distància. Tot i això, els científics saben que alguns mosquits tigre s'amaguen com polissons dins dels nostres vehicles atrets per la foscor del seu interior. Així, amb la nostra ajuda involuntària i l'atzar, alguns mosquits arriben a desplaçar-se centenars de quilòmetres.

Aquest és probablement el mecanisme que li està permetent a un insecte que és un mal volador, colonitzar tot el Sud d'Europa.

Per Frederic Bartumeus, investigador ICREA coordinador del projecte Atrapaeltigre.com, conèixer amb quina freqüència el mosquit tigre es cola en els nostres cotxes i viatja amb nosaltres, serà primordial per estimar l'impacte que té aquesta forma de transport en la dispersió peninsular de l'espècie. "Aquesta dada també pot ser clau des del punt de vista epidemiològic donat que, com a potencial vector de malalties, com més gran sigui la seva capacitat de dispersió, més gran serà el risc per a la salut pública", comenta Bartumeus des del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC (CEAB-CSIC), "saber si hi ha molt mosquit tigre viatjant en cotxe en aquest moment ens pot ajudar a millorar el seguiment i control de l'espècie, i millorar els models predictius que ens informen de la seva dispersió en el futur ", conclou.

Els investigadors aprofiten els controls dels Mossos d'Esquadra a les carreteres per trobar mosquits polissons

Aquest estiu, durant cinc dies a la setmana, determinats controls dels Mossos d'Esquadra de Catalunya van més enllà de la rutinària comprovació de documentacions. Al seu costat, els investigadors del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat intenten trobar algun mosquit tigre amagat dins dels cotxes. Aturats a l'atzar, els conductors que circulen per les ciutats més importants d'aquesta comarca catalana, col·laboren amb els científics deixant que facin una inspecció i els preguntin per si han patit picades durant el trajecte.

Per caçar els possibles exemplars de mosquit tigre, els especialistes van equipats amb aspiradors entomològics especials i revisen acuradament les zones baixes de l'habitacle, on se solen amagar.

Els mostrejos estan coordinats per Roger Eritja, biòleg del Servei, i formen part d'un projecte del Pla Nacional d'Investigació que lidera l'equip de AtrapaelTigre.com subvencionat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

"Se sap per evidències indirectes als EUA, Suïssa i Itàlia, que el trànsit rodat té un paper important en la dispersió del mosquit tigre. Això és evident quan es contemplen mapes històrics, perquè les noves zones afectades es troben al llarg de la via rodada. No obstant això, ningú mai ha calculat la freqüència amb què els mosquits tigre entren en vehicles particulars. Amb l'ajuda de la Policia de Catalunya podrem conèixer aquest dada important ", confirma Roger Eritja.

Segons els ciutadans aquest estiu podríem haver mobilitzat més de 800.000 mosquits

Des de fa un any, el projecte AtrapaelTigre.com que coordinen el CEAB-CSIC i el CREAF ja està preguntant als usuaris de la seva aplicació si han detectat mosquit tigre dins dels seus cotxes.

Amb l'aplicació Tigatrapp el projecte pretén que els ciutadans facin fotos de mosquit tigre als llocs que freqüenten, i utilitzin el hashtag #coche a la nota associada a l'informe per a aquells que s’atrapin en un vehicle.

Una primera estima de la probabilitat de transportar mosquit tigre en un cotxe és d’un 1%. Si tenim en compte que segons la DGT aquest estiu hi ha hagut 81'5 milions de desplaçament en cotxe, podríem sospitar que els espanyols seríem capaços de transportar involuntàriament uns 800.000 mosquits tigre. Segons Frederic, als ciutadans també ens poden aportar informació útil sobre aquesta dada que estem quantificant ara amb més rigurositat. "Els primers resultats de l'estudi directe sobre els cotxes indiquen que la xifra serà probablement inferior. Si aquest any 2015 els ciutadans participen en AtrapaelTigre.com i segueixen informant de la presència de mosquit tigre en els seus cotxes amb el hashtag #coche podríem acabar veient si les dues aproximacions convergeixen a un mateix nombre ", conclou l'investigador.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel