07/10/2015 Notícia

El CREAF al catàleg de ciència ciutadana i medi ambient del DTES

Comparteix

El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat de Catalunya presenta el seu catàleg de projectes de ciència ciutadana i medi ambient. BeWater i AtrapaelTigre.com són dos projectes del CREAF que formen part d'aquest aparador virtual.

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com

Els projectes que presenta el DTES s'orienten a la generació de nou coneixement amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en almenys una etapa del procés de recerca, tant en la captació o processament de dades (crowdsourcing), la seva interpretació (intel·ligència distribuïda), la definició de problemes, reptes, objectius i captació de dades (ciència participada) o en el disseny amb científics de la recerca que s’ha de dur a terme (ciència col·laboradora). 

El projecte BeWater promou el diàleg i la col·laboració entre ciència i societat per a la gestió sostenible de l'aigua i l'adaptació als impactes del canvi global a la Mediterrània. Utilitza un procés iteratiu d'aprenentatge mutu, tècniques participatives i un enfocament global per assegurar que les comunitats locals que participen juguen un paper actiu en la determinació de les estratègies adequades perla gestió de les conques hidrogràfiques.

AtrapaelTigre.com és un sistema d’alerta ciutadà per investigar, seguir i controlar l’expansió del mosquit tigre mitjançant una aplicació per a mòbils, Tigatrapp, que permet enviar fotografies geolocalitzades d’adults de mosquit tigre i dels seus llocs de cria. Gràcies a la col·laboració ciutadans els científics poden aprofundir en conèixer la distribució real i controlar l'expansió d'aquests espècie invasora que habitualment es troba en propietats privades i es dispersa àmpliament pel territori.

Notícies relacionades

Notícia
Ametller amb la primera flor oberta el 8 de novembre a Torrelles de Foix (Alt Penedès). L'ametller hauria de treure flors entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple de segona floració d'aquesta tardor. Autora: Àngela Llop (Voluntària RitmeNatura)
Notícia

Més de 200 espècies de plantes han florit quan no els tocava durant el darrer any a Catalunya

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Notícia
Jardí de pluja CREAF
Notícia

Jardins de pluja i altres propostes per adaptar les ciutats a les inundacions i reconstruir les afectades