16/06/2014 Notícia

El CREAF elabora un document de bones pràctiques per utilitzar WMTS

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

Fa uns quatre anys, el Dr. Joan Masó, coordinador del Fòrum ILAF (Iberian and Latin-American Fòrum), va editar per primera vegada un estàndard internacional per a mapes web tallats a tesel·les (WMTS) amb l' objectiu de proporcionar serveis de mapes més ràpids que els actuals.

Concepte WMTS
Concepte WMTS

Aquest estàndard proporciona capacitats similars a Google Maps, però, en ser neutral, pot ser implementat per qualsevol fabricant. Durant aquest temps aquest estàndard ha estat inclòs en aplicacions SIG com MiraMon, Intergraph o ESRI. La Infraestructura de Dades Espacials d'Espanya, la NASA i el CREAF, entre d'altres, disposen de servidors que el suporten.

Malgrat les actuals implementacions, encara sembla que hi ha algunes dificultats per a la seva total adopció derivades de l'excessiva flexibilitat. Com a part de la constant col·laboració del CREAF amb l'Open Geospatial Consortium (OGC), s'està treballant per trobar una solució en forma d'un document de bones pràctiques per utilitzar WMTS de manera que sigui més interoperable (un perfil simple).

Els estàndards OGC recolzen solucions interoperables que "geo-activin" la web, serveis mòbils i basats en localització.

El passat 12 de juny, OGC va obrir un període de 30 dies per recollir suggeriments i comentaris sobre el document OGC Web Map Tile Service Simple Profile. Després d'analitzar els comentaris, el CREAF té la intenció de tornar a sotmetre-ho a OGC per a la seva aprovació definitiva.

El document està disponible al següent enllaç

http://www.opengeospatial.org/standards/requests/122 .

El CREAF, de la mà del MiraMon, té gran interès a continuar impulsant processos d'estandardització d'informació geoespacial.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel