31/10/2023 Notícia

L’investigador del CREAF Adrià Descals impulsa l’estudi sobre incendis de la sabana i boscos tropicals gràcies a una Beca Leonardo

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

L’investigador postdoctoral del CREAF Adrià Descals Ferrando donarà un gran impuls al seu estudi sobre el vincle entre els incendis de la sabana i els boscos tropicals, gràcies a una Beca Leonardo 2023 a Investigadors i creadors culturals atorgada per la Fundación BBVA. Descals ha rebut aquesta distinció en l’apartat de Ciències del medi ambient i la terra, pel seu projecte 'Impacte de les emissions dels incendis a la productivitat dels boscos tropicals: examinant el paper dels dipòsits de nutrients de la sabana i els incendis de desforestació'. Els resultats del projecte científic permetran millorar les projeccions sobre l’escalfament global i ajustar les estimacions sobre la capacitat de la selva tropical de capturar carboni atmosfèric. En paraules del propi investigador, "la Beca Leonardo és una oportunitat, tant de desenvolupar un projecte al voltant d'un tema d'investigació propi, com d'aconseguir finançament en una etapa intermitja de la carrera científica".

Els resultats del projecte permetran millorar les projeccions sobre l'escalfament global i ajustar les estimacions sobre la capacitat de la selva tropical de capturar carboni atmosfèric.

El projecte vol demostrar que els nutrients emesos a incendis de la sabana es transporten a grans distàncies pels vents alisis i es dipositen als boscos tropicals, la qual cosa pot influir en la capacitat fotosintètica de les selves tropicals. Per demostrar-ho, cal estimar les emissions dels incendis, el transport de partícules a través de l'atmosfera i determinar si expliquen les variacions en el creixement de les selves tropicals. Tot això es durà a terme utilitzant imatges per satèl·lit i computació al núvol, que permetran generar mapes de seguiment dels incendis declarats a la sabana i l'activitat fotosintètica de les selves tropicals.

"La Beca Leonardo és una oportunitat tant de desenvolupar un projecte al voltant d'un tema d'investigació propi, com d'aconseguir finançament en una etapa intermitja de la carrera científica".

ADRIÀ DESCALS, investigador postdoctoral del CREAF.

Una de les particularitats de la Beca Leonardo és que vol contribuir a que especialistes de la ciència i la creació cultural desenvolupin i gestionin un projecte personal amb total flexibilitat, en un moment decisiu de les seves carreres. Les comissions avaluadores de la 10ª edició de les beques han seleccionat 58 projectes altament innovadors d’entre un total de 1.116 propostes rebudes que, a banda de ciències del medi ambient i la terra, inclouen els àmbits de coneixement les ciències bàsiques, la biologia i biomedicina, l’enginyeria, les ciències de la computació i la ciència de dades, ciències socials, humanitats, arts plàstiques, música i òpera, així com creació literària i arts escèniques.

Esperit innovador

L'ús de la llum per desenvolupar combustibles nets, bloquejar la comunicació entre cèl·lules tumorals per evitar la metàstasi en càncer de mama, preveure el dany que poden provocar a les costes urbanes els grans onatges lligats al canvi climàtic, una expedició arqueològica a un regne poc conegut d'Àfrica o una òpera sobre ‘Poeta a Nova York’ de García Lorca són alguns dels projectes seleccionats a l’edició 2023.

Les Beques Leonardo tenen un enfocament multidisciplinari, ja que destaquen el medi ambient amb les enginyeries, la biologia amb la física i les noves tecnologies amb la biomedicina, a banda de la creació artística pura.

El col·lectiu al qual s'adrecen les Beques Leonardo reflecteix l'esperit creatiu i innovador d'un exponent universal de la creació i la ciència com Leonardo da Vinci (1452-1519): la passió pel coneixement, l'obertura i l'exploració contínua de nous camps i objectes, la interacció entre treball teòric i observacional o experimental, així com el diàleg i la realimentació entre les ciències de la naturalesa i de la vida, la tecnologia, les humanitats i les arts. L'enfocament multidisciplinari del programa és evident també en els projectes, on conflueixen el medi ambient amb les enginyeries, la biologia amb la física i les noves tecnologies amb la biomedicina, a banda de la creació artística pura.

El programa compleix una dècada en què ha fet possible els projectes de 602 especialistes científics i creadors, que conformen avui la Xarxa Leonardo, una comunitat d'excel·lència.

Notícies relacionades

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?

Infografia
La importància de la fusta morta al bosc
Infografia

La importància de la fusta morta al bosc