14/09/2018 News

Joan Masó rep el Premi Gardels 2018, l’equivalent al Nobel dels estàndards geoespacials

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Share

La nit d'aquest dimecres l’investigador del CREAF Joan Masó ha rebut la distinció Gardel que ofereix un cop l'any l'Open Geospatial Consortium (OGC) durant una de les seves reunións trimestrals.

Moment de l'entrega del premi
Moment de l'entrega del premi

L'OGC és l'organització internacional més important dedicada exclusivament a l'elaboració de normes per el sector de la informació geospacial. Aquesta medalla s’entrega, en honor a Kenneth D. Gardels a persones que han fet una contribució molt destacada o exemplar per a que els sistemes d’informació geoespacial de tot el món siguin capaços d’intercanviar i reutilitzar informació; un dels objectius principals de l'OGC.

Joan Masó va rebre el guardó de la mà de Mark Reichardt, president i conseller delegat de l'OGC, per ser un dels membres més treballador de la OGC. "El fet, que m’hagin donat aquest guardó demostra fins a quin punt l'OGC també valora la gent que d'una manera continuada, va fent petites contribucions cap a la estandardització sense la necessitat d’haver de resoldre un gran problema a partir d'una gran genialitat. Dins de l'OGC tothom pot trobar el seu espai si està disposat a treballar generosament i amb continuïtat”, va ressaltar l’investigador en el seu parlament com a guardonat.

En Joan Masó participa activament en el Programa d'Innovació de la OGC i sempre ofereix resultats d'alta qualitat.

El seu paper en l'estàndard del Web Map Tile Service (WMTS) ha estat inestimable, ja que aquesta és una de les normes més àmpliament adoptades en la comunitat geoespacial. A més, co-lidera quatre Grups de Treball de Domini, tres Grups de Treball d'Estàndards i el Fòrum Ibèric i Llatinoamericà (ILAF per les sigles en anglès). De fet, atès que els membres de l'OGC participen de manera voluntària en aquests grups, en Joan ha demostrat una energia sense precedents per contribuir als objectius del Consorci; ressalta la OGC en el seu comunicat de premsa oficial.

Amb aquest guardó l'OGC reconeix, en Joan Masó com un exemple dels valors més alts de l'OGC perquè ha demostrat els principis, la humilitat i la dedicació en la promoció de tecnologies espacials; valors que van caracteritzar la vida de Kenn Gardels.

Recentment en Joan va ser elegit per formar part de la Junta d'Arquitectura OGC (OAB per les sigles en anglès). Aquesta junta treballa per garantir que els estàndards de l'OGC romanguin consistents, siguin d'alta qualitat i tinguin la interoperabilitat desitjada pels seus membres. D’altra banda, Masó i la resta de membres de la OAB també avaluen tendències emergents en tecnologia i pràctiques empresarials per ajudar a alinear els esforços de OGC amb la direcció en què es mou la indústria. “L'OGC ha començant a impulsar una nova generació de geoserveis d'una manera més harmoniosa amb el protocol web, descrivint els seus serveis amb la OpenAPI, tal i com s'està fent en altres sectors de la web. En l'OGC, estic molt compromès en aquest tema i per això he agafat el lideratge dels grups que han d'acordar com fer aquesta transformació, garantint una solució comuna entre els diversos tipus de geoserveis web”, comentava Masó un cop entregat el premi.

El Premi Gardels va ser concebut per recordar l'esperit d'un home que va somniar amb passió com convertir el món en un lloc millor a través de la comunicació oberta i l'ús de les tecnologies espacials per millorar el medi ambient i la qualitat de vida de les persones.

En Joan Masó fa front a la torre de babel de la informació geoespacial des del 2003

En aquest sentit, sense la feina dedicada a l'estandardització, la informació geoespacial tindria la seva pròpia torre de Babel, on diferents sistemes parlarien llenguatges diferents i no hi hauria intercanvi d'informació, amb el risc d'acabar igual que aquelles personen que construïen aquella torre en l'antiga Mesopotàmia.

En Joan i el seu equip varen descobrir l'OGC en una reunió organitzada el 2003 a Segovia. Aviat varen començar a participar en el grup que havia de definer el Web Map Tile Service i des d’aleshores no han parat de col·laborar-hi. “Des del 2005 podem dir que treballem dins de l' OGC per evitar que la informació geoespacial acabi convertint-se en un torre de Babel. Hem participat en gairebé 40 reunions generals trimestrals del comitè tècnic, en incomptables teleconferències i en vuit grans experiments d'interoperabilitat anuals. Amb la feina dins de l'OGC volem crear llenguatges estàndards que permetin que es pugui intercanviar informació geoespacial i utilitzar informació creada en un sistema en altres sistemes el més còmodament i transparent possible”, conclou el guardonat. I és que, perquè diferents sistemes d'informació geogràfica puguin "parlar" i compartir informació es necessita que els sistemes s'entenguin i parlin un "llenguatge" comú. Estem parlant de satèl·lits, drons, avions i altres dispositius carregats amb sensors que capturen tota mena d'informació georreferenciada a escales molt diferents i que la bolquen en sistemes molt específics, adaptats o personalitzats, que encara que manegen informació similar, l’estructuren en formats diferents.

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information